Aile hekimlerine ücretli dönem başlıyor: Mesai sonrası hizmete ücret!
Aile hekimliği uygulamasında önemli bir döneme giriliyor. Artık aile hekimleri, mesai saatleri dışında hizmet vermek üzere vatandaşlardan ücret talep edebilecek. Yeni düzenlemeler TBMM'de kabul edilen bir kanunla resmileşti. Bu kanunla birlikte, aile hekimleri tarafından sunulan bazı raporlar da artık ücretli olacak.
TBMM'DE YENİ KANUN TEKLİFİ ONAYLANDI
Genel sağlık sigortasına ilişkin değişiklikler içeren ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, aile hekimliği uygulamalarında yeni bir dönemi başlatıyor. Bu kanun teklifine göre, aile hekimleri mesai saatleri dışında ücretli olarak hizmet verebilecek.
RAPORLAR ARTIK ÜCRETLİ
Yeni düzenlemeler kapsamında bazı önemli raporlar da ücretli hale geliyor. Vatandaşların ehliyet alma süreçlerinde gereken sağlık raporu gibi belgeler artık ücretli olarak temin edilecek. Bu değişiklik, aile hekimliğinden alınan bazı raporların ücretli olmasını içeriyor.
ÜCRETSİZ HİZMETLER VE ÇALIŞMA SAATLERİ
Yine aynı düzenlemeyle, mesai dışı çalışan ve bazı özel sertifikaları olan aile hekimlerince sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp tedavileri gibi bazı özel hizmetler ücretsiz sunulmaya devam edecek. Aile hekimliği çalışma saatlerinin belirlenmesinde ise bakanlık standartları ve aile hekiminin talepleri doğrultusunda düzenlemeler yapılacak.
DÖNER SERMAYE VE HAZİNE YETKİSİ
Gelirlerin yönetimi konusunda da yeni düzenlemeler var. Aile sağlığı merkezlerinde sunulan hizmetlere ilişkin tarifeler, il sağlık müdürlükleri tarafından belirlenecek ve bu gelirler döner sermaye hesaplarına aktarılacak. Elde edilen gelirlerin, hizmet sunumu ve aile sağlığı merkezi giderlerinde kullanılması için kriterler, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KATILIM PAYI DEĞİŞİKLİĞİ
Son olarak, ayakta tedavi gören vatandaşların hekim ve diş hekimi muayeneleri için ödemeleri gereken katılım payı 20 TL'ye yükseltildi. SGK, aile hekiminden sevk edilmesi durumunda bu katılım paylarında indirim yapmaya yetkilendirildi. Cumhurbaşkanı ise bu miktarı on katına kadar artırmayı onaylayabilecek.