Türkiye'den Katar'a Stratejik Hamle: Deniz Üstünlüğü İçin Askeri Gemiler Yola Çıkıyor

Türkiye'den stratejik karar: Katar'a askeri gemi konuşlandırmak.

Dünya 20.07.2024 12:28:00 0
Türkiye
Tarih: 20.07.2024 12:33

KATAR'A MİLİTARY DEPLOYMENT

Türkiye, stratejik bir adım atarak, Katar'a savaş gemisi göndermeye hazırlanıyor. Böylelikle Katar, Libya'dan sonra Türk Deniz Kuvvetlerine ev sahipliği yapacak ikinci ülke olacak. Katar-Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı bünyesindeki Deniz Unsur Komutanlığında görev yapacak olan iki adet Tuzla Sınıfı Karakol Gemisi, içlerindeki mürettebatlar ile birlikte pazartesi günü Aksaz Deniz Üs Komutanlığından hareket edecek. Türkiye'nin bu kararı, hem Katar hem de bölgenin jeopolitik dengelerine önemli katkılar sağlayacak.

YENİ İNŞA EDİLECEK DENİZ ÜSSÜ VE GETİRECEĞİ DENGE

Türkiye, güçlü bir deniz varlığını sürdürmeyi amaçlarken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Gazimağusa şehrinde yeni bir deniz üssü inşa çalışmalarını da yürütüyor. Bu yeni üs, Türk Deniz Kuvvetlerinin Doğu Akdeniz'de kalıcı bir varlık göstermesini amaçlıyor.

SAVUNMA UZMANINDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Türkiye gazetesine demeç veren Savunma Uzmanı Turan Oğuz, ülkenin üç önemli limanına dikkat çekti; KKTC, Somali ve Katar. Turan Oğuz, yapılan anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'nin Somali açıklarındaki de deniz güvenliğinden sorumlu olduğunu belirterek, eylül ayında Oruç Reis gemisinin petrol arama çalışmalarına savaş gemileri ile koruma sağlanmasının öngörüldüğünü açıkladı. KKTC'de İngiltere üslerini ABD'nin ve İsrail'in de kullanması gerçeği nedeniyle Türkiye'nin burada deniz üssüne öncelik verdiğini kaydetti.

BÖLGESEL STABİLİTEYE VE TÜRKİYE'NİN MENFAATLERİNE ODAKLANIŞ

Oğuz, Türkiye'nin savaş gemisi gönderimini, bölgesel stabilite ve Türkiye'nin uluslararası menfaatlerine katkıda bulunacak stratejik bir hamle olarak değerlendirdi. Dünyadaki jeopolitik değişimlere işaret eden Oğuz, Orta Doğu, Afrika ve Hint Okyanusu üçgenindeki gelişmelerin önemine vurgu yaptı. Hürmüz Boğazı'ndaki anlaşmazlıklara ve Kızıldeniz'deki artan saldırılara dikkat çekerek, Katar'a gönderilecek Türk gemilerinin savunma odaklı görevlerde bulunacağını ifade etti.