Türkiye'deki Suriyeli Sayısı 2017'den Beri İlk Kez Bu Kadar Düştü!

Türkiye'deki Suriyeli Mülteci Sayısı 2017'den beri en düşük seviyede.

Genel 13.12.2024 21:05:00 0
Türkiye
Tarih: 13.12.2024 21:24 Güncelleme: 13.12.2024 21:05

SURİYE'DEN GÖÇ DALGASININ AZALDIĞI DÖNEME GİRİLDİ

Türkiye, Suriye iç savaşının başlaması sonrası milyonlarca insanı ağırlamaya başladı. 2017 yılından bu yana Türkiye'de kayıtlı olan Suriyeli sayısı en düşük seviyeye indi. Mülteciler Derneği'nin Ağustos 2024 verilerine göre Temmuz itibarıyla 3 milyon 105 bin 539 Suriyeli'nin Türkiye'de olduğu belirlendi. Bu düşüş, yıllardır süren göç dalgasında bir yavaşlama sinyali olarak yorumlanıyor.

SURİYELİ MÜLTECİLERİN CİNSİYET VE YAŞ DAĞILIMI

Göç İdaresi Başkanlığı'nın detaylandırdığı verilere göre, Türkiye'deki Suriyelilerin yüzde 52'sini erkek, yüzde 48'ini kadınlar oluşturuyor. Erkeklerin sayısı, kadınlardan yaklaşık 124 bin fazla. Özellikle 25-29 yaş aralığında bu fark daha belirginleşiyor. Ancak, yaş ilerledikçe kadın sayısının erkek sayısını geçtiği görülüyor. Diğer bir dikkat çekici bilgi ise, kadın ve çocukların toplam Suriyeli nüfusun yaklaşık %74'ünü teşkil etmesi. Bu, nüfusun büyük bir kısmının hassas gruplardan oluştuğunu gösteriyor.

GENÇ NÜFUSUN ORANI VE NÜFUSA ETKİSİ

15-24 yaş arasındaki genç Suriyeliler, toplam Suriyeli nüfusunun %19'unu oluşturuyor. Bununla birlikte 10 yaşın altındaki çocukların oranı %29,67. Böylece Türkiye'de kayıtlı Suriyelilerin ortalama yaşı 22,5 olarak hesaplanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun aktardığı bilgilere göre, geçici koruma altındaki Suriyelilerin Türkiye nüfusundaki oranı %3,51.

İSTANBUL ve GAZİANTEP BAŞI ÇEKİYOR

En fazla Suriyeli mülteciyi barındıran şehir 530 bin 272 kişi ile İstanbul olurken, onu 429 bin 954 Suriyeli ile Gaziantep ve 272 bin 896 Suriyeli ile Şanlıurfa takip ediyor. Nüfus oranı bazında Kilis, %30,9 ile en yüksek Suriyeli yoğunluğuna sahip il konumunda.

İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMALAR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, basın mensuplarına Suriyelilerin ülkelerine dönüş süreciyle ilgili konuştu. Bakan, son dönemdeki geri dönüş heyecanından bahsederek, günlük geçiş kapasitesinin artırıldığını ifade etti. Yerlikaya, Türkiye'de şu an 2 milyon 936 bin Suriyelinin geçici koruma altında olduğunu ve bununla ilgili adres güncellemelerinin tamamlanmasının ardından ayrıntılı bilgilerin bir basın toplantısıyla paylaşılacağını dile getirdi. Bakan Yerlikaya'nın bu açıklamaları, Türkiye'deki Suriyeli mülteci sayısının ve mülteci politikalarının geleceğine ışık tutuyor.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Voleybolda kadınlarda Erzincan Valiliği erkeklerde Milli Eğitim Müdürlüğü şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk zirvede


Van Spor

Voleybolun kalbi Malatya’da atacak


Van Spor

Muş Lalezar Spor ilk maçında 3 puan kazandı


Van Spor

Elazığspor, Sarıgül’le 3’te 3 yaptı


Van Spor

Yeşilyurtspor son dakikalarda ya üzülüyor ya seviniyor


Van Spor

Evinde hata yapmadı! Fenerbahçe, Karagümrük engelini 2 golle geçti


Van Spor

Iğdır FK - Boluspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Boluspor: 1


Van Spor

Malatya temsilcisi Mardin deplasmanından puansız döndü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Yeni Malatyaspor: 1


Van Spor

Erzurum Şengel Atlı Spor Kulübü finale yükseldi


Van Spor

Ardahan’ın koşan yıldızları Posof’ta parladı


Van Spor

Elazığspor ve Şanlıurfaspor’dan kardeş paylaşımlar


Van Spor

Yeşil beyazlı sevda sınır tanımıyor


Van Spor

Galatasaray hata yapmadı! Başakşehir'den 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Rize'yi iki golle geçtiler! Karadeniz derbisinin kazananı Trabzon


Van Spor

Kartal evinde yıkıldı! Beşiktaş Gençlerbirliği'ne mağlup oldu


Van Spor

Vanspor, Pendikspor Karşısında Kazançtan Döndü: Penaltı Kaçırıldı, Puan Paylaşıldı


Van Spor

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

Kamu Spor oyunları sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ