Türkiye’deki depremzedelere yardım için vagon ve tren kiraladı

Türkiye’deki depremzedelere yardım için vagon ve tren kiraladı

Genel 15.02.2023 16:43:22 0
Türkiye’deki depremzedelere yardım için vagon ve tren kiraladı
Tarih: 15.02.2023 16:43 Güncelleme: 15.02.2023 16:43
Almanya’nın Hamburg kentinde demiryolu şirketi Hamburger Rail Service (HRS) sahibi ve Genel Müdürü Gaziantepli Adem Gülaz, ülkenin farklı kentlerinden depremzedeler için toplanan yardımları Türkiye’ye ulaştırmak için Almanya’dan 18 vagon ve Avusturya’dan tren kiraladı. Yardımlar Gülaz’a ait “Elif” adlı lokomotif ile Hamburg’dan uğurlanırken, Avusturya’da yapılacak değişimle tren yoluyla Türkiye’ye ulaştırılacak.
Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen ve şu ana 35 bin 418 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremlerin ardından Avrupalı Türkler seferberliğini sürdürüyor. Almanya’nın Hamburg şehrinde Hamburger Rail Service (HRS) demiryolu şirketinin sahibi ve genel müdürü Gaziantepli Adem Gülaz, giysi, ilaç, tıbbı malzeme, yatak, jeneratör gibi toplanan acil ihtiyaç malzemelerini Türkiye’ye taşımak için Almanya’dan 18 vagon kiraladı. Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) öncülüğünde ve 16 derneğin desteğiyle başlatılan yardım kampanyasında ilk günlerde onlarca tır dolusu yardım Türkiye’ye gönderilirken, Gülaz yardımların tırla gönderilmesinin daha masraflı olduğunu ve uzun sürdüğünü, üstelik tır bulmakta zorlandıklarını belirterek 40-50 tırın taşıyabileceği yardımları tek seferde deprem bölgesine göndermek için böyle bir yola başvurduğunu ifade etti. Kendisine ait lokomotifi olan Gülaz, kiraladığı 18 vagonla yardımları Türkiye’ye göndermek için gerekli tüm izinlerin alındığını belirtti. 800 palet kapasiteli treni doldurmak için Hannover, Bremen, Hamburg gibi Almanya’nın farklı noktalarından gönderilen yardımlar, ayrıştırılıp paketlenerek trene yüklendi ve 18 vagonun tamamı depremzedeler için dolduruldu. Gülaz’a ait “Elif” adı verilen lokomotif, UID heyeti ve gönüllüler tarafından dualarla uğurlandı.
Yardımlar Avusturya’ya kadar Gülaz’a ait lokomotifle taşınacak, Pasau’dan itibaren Edirne’ye kadar ise Avusturya’nın devlet demiryolları devreye girecek.

Tren Edirne’ye gidecek, yardımlar AFAD’a teslim edilecek
Adem Gülaz kendilerine ait nakliye üzerine tren şirketi bulunduğunu belirterek, “Geçen hafta perşembe günü 18 tane vagon kiraladık bunları Türkiye’ye yollamak için. Vagonlar yaklaşık 44 palet alıyor vagon başı. Yaklaşık 40 ile 50 tır yapıyor komple" diye konuştu. Yardım taşıyan trenin Edirne’ye gideceğini ifade eden Gülaz, “Edirne’de direkt AFAD’a teslim edeceğiz. AFAD ile temas halindeyiz. Onlar nereye gittiğini biliyor. Trenin içinde ne olduğunun listesi var. Ona göre yönlendirecekler” dedi. Yardımların Hamburg’tan Edirne’ye trenle ulaştırılmasının maliyetinin yaklaşık 150 bin euro olduğunu aktaran Gülaz, “Hepsini biz üstlendik. Yardım edenler oldu. Avusturya’nın devlet demiryolları yardım etti. Onlar Pasau’dan (Avusturya-Almanya sınırı) itibaren treni götürecek. Edirne’de direkt Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına verecek" şeklinde konuştu.

“Gümrüklerden geçişleri için gerekli hızlıca düzenliyoruz”
Başkonsolos Emine Derya Kara, “Acı haberi alır almaz burada hem STK’larımıza, hem vatandaşlarımıza sosyal medya ve diğer kanallardan bilgilendirmelerde bulunduk. Türkiye’deki makamlarımızla hem gümrük işlemleri için hem diğer işlemler için, bağış yapan vatandaşlarımızın bağışlarının acil bir şekilde Türkiye’ye ulaştırılması konusunda gerekli önlemleri aldılar. Gerekli listelemeyi yapanlara hibe belgesi veriyoruz ve gümrüklerden geçişleri için gerekli hızlıca düzenliyoruz. Şu anda bütün Almanya’daki başkonsolosluklar, büyükelçiliğimiz acil mesai düzeninde görev yapıyorlar. Ayrıca bize hem Almanlardan hem diğer yabancı ülkelerin vatandaşlarından, kendi vatandaşlarımızdan istekler geliyor. Bunların da koordinesini sağlamaya çalışıyoruz lojistik ve diğer alanlarda. Gerçekten büyük hassasiyet var“ ifadelerini kullandı.

“Vatanımıza yardım ediyoruz”
HRS firmasının makinisti Tayfun Koloğlu, Hamburg’tan Avusturya’ya gideceklerini belirterek, “Malların güvenliğini sağlamak için Türkiye’ye kadar gitmeyi düşünüyoruz, hırsızlık olmasın diye mallarımız sağlam ulaşsın diye. Çok güzel bir iş başardık. Vatanımıza yardım ediyoruz ve Allah’ın izniyle yardım edeceğiz” dedi.

“İnşallah 3 veya 4 gün içerisinde Türkiye’ye ulaşacak”
UID Başkanı Ali Ekinci ise 8 gün süren yoğun çalışma temposunda onlarca tır ve tren dolusu yardım göndermenin onurunu yaşadıklarını dile getirdi. Ekinci, “Tam 1 haftadır büyük bir emek sarf edildi. Türkiye’ye aktarma konusunda, tırlar bulma konusunda büyük sıkıntı yaşıyorduk. 15-16 dernekle birlikte hareket ettik. Adem Gülaz Bey’in de herhangi bir ücret almadan karşılayacağı bu tren organizasyonuna Hamburg’tan gelen bütün ürünleri yükledik. İnşallah 3 veya 4 gün içerisinde Türkiye’ye ulaşacak” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Elazığ’da yurtlar Ramazan’a hazır


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi Snowboard Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, ligin ikinci yarısına 35 milyon TL yatırımla başladı


Van Spor

Beytepe Koleji öğrencilerinden basketbolda çifte galibiyet


Van Spor

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, Diyarbekir Spor’u ağırlayacak


Van Spor

Ata sporu cirit Erzincan’da yaşatılıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ