Türkiye, Wattpad'e erişim engeli getiren ilk ülke oldu: İlk Kez Bir Ülke Kapattı!

Türkiye Wattpad erişim engeliyle dünyada bir ilki yaşadı.

Genel 16.07.2024 23:41:00 0
Türkiye, Wattpad
Tarih: 16.07.2024 23:52

MAHKEMEDEN ENGELLEME KARARI

Ankara'da 10. Sulh Ceza Hakimliği, Kanada menşei Wattpad platformuna erişim engeli kararı aldı. Kanada'nın Toronto şehrinde 2006 yılında hayat bulan ve ciddi bir popülerlik kazanarak küresel ölçekte kullanıcı kitlesini genişleten hikaye ve şiir paylaşım sitesi Wattpad, Türkiye'de geçtiğimiz Salı günü itibarıyla erişim yasağıyla karşı karşıya kaldı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DERNEĞİ TEPKİSİ

İfade Özgürlüğü Derneği'nin kurucu üyelerinden olan Prof. Dr. Yaman Akdeniz, mevcut duruma itirazını dile getirerek Türkiye'nin, tanınmış okuma ve yazma platformu Wattpad'e erişimi ilk engelleyen ülke olduğunu belirtti. İlgili erişim engeli kararının detayları, X konumundaki Engelli Web hesabı tarafından sağlanan 12/07/2024 tarihli ve 2024/6507 D.İş sayılı Ankara 10. Sulh Ceza Hâkimliği kararı ile kamuoyuna duyuruldu.

KULLANICILAR VE SOSYAL MEDYADAKİ ARD ARDA TEPKİLER

Her ay 90 milyondan fazla dünya genelinde aktif kullanıcısı bulunan ve Türkiye'de de milyonların kullandığı Wattpad platformunun yasaklanması, özellikle uaileler arasında tepkilere ve sosyal medyada geniş çapta tartışmalara neden oldu. X plataformunun gündem listesinde yukarılara doğru tırmanan yasaklar sosyal medya kullanıcıları arasında da konuşulmaya devam ediyor.

NETLEŞMEYEN ENGELLEME NEDENİ

Şu anda mevcut platform engellemesinin sebebi hala netleşmiş değil. Ancak, geçmişte medya organlarının bazı sert yaklaşımları sonrasında platform benzer yasaklama senaryolarıyla karşı karşıya kalmıştı. Normalde 1-2 saatlik kesintilerle tekrar hizmet vermeye başlayan site, bu sefer daha uzun süreli bir erişim sıkıntısıyla kullanıcılarına hizmet veremiyor. Sosyal medya kullanıcılarından ise platformun teknik bir bakım sebebiyle geçici olarak kapalı olduğu iddiaları geliyor.

YASAK NEDENİ BİLİNMEZKEN SPEKÜLASYONLAR DEVAM EDİYOR

Engelleme kararının gerekçesinin bilinmemesi Wattpad'in çocukları zararlı içeriklerden koruma amaçlı mı yoksa kamu düzenini sağlama girişimi mi olduğu konusunda bir netlik olmaması tartışmalara zemin hazırlıyor.

Kaynak: euronews


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Bölgeden resmen fışkırıyor ama Türkiye giremiyor! Cihat Yaycı sitem etti: Defalarca söyledim


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem