Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda, Türkiye'nin de içinde bulunduğu 15 NATO üyesi ülke hava savunma sistemlerini güçlendirme amacıyla iki yeni çok uluslu girişime imza attı.
DÜŞÜK SEVİYE HAVA TEHDİTLERİNE KARŞI ADIM
İmza töreni, NATO'nun Brüksel'deki karargahında gerçekleştirildi. İmzacı ülkeler, 150 metreden düşük irtifalardaki hava tehditlerine karşı daha etkili çözümler geliştirilmesini taahhüt etti. Bu girişime Türkiye'nin yanı sıra Belçika, Danimarka, Estonya ve diğer Avrupa ülkeleri dahil oldu.
PASİF HAVA GÖZETLEMESİ İÇİN YENİ GİRİŞİM
Çek Cumhuriyeti'nin liderliğinde, pasif hava gözetlemesi üzerine ayrı bir çok uluslu girişim de başlatıldı. Bu girişim, radarlar ve uydular tarafından tespit edilemeyen tehditleri belirlemek amacıyla gürültü tespiti gibi teknolojileri kullanmayı amaçlıyor.
UÇAKLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN ÇAĞRI
NATO açıklamasında, Ukrayna'daki çatışmalar sırasında küçük insansız hava araçlarının sahip olduğu potansiyel vurgulandı. Açıklamada, "NATO'nun caydırıcılık ve savunma gücünü artırması için teknolojik gelişmelerden yararlanılmasının hayati öneme sahip olduğu" belirtildi.
MÜHİMMAT DEPOLAMA VE HAVA SAHASI GİRİŞİMLERİ
Türkiye ve Portekiz, mühimmat depolama ve yönetiminin güçlendirilmesini hedefleyen Çok Uluslu Mühimmat Depolama Girişimi'ne (MAWI) katıldı. Ayrıca, İngiltere, Ekim 2023'te başlatılan ve NATO'nun hava sahasını daha etkin kullanmayı hedefleyen Sınır Ötesi Hava Sahası Girişimi'nin son üyesi oldu.
MODÜLER HAVA SAVUNMA ÇÖZÜMLERİ
Yine 2023 yılında başlatılan ve çok kısa, kısa ve orta menzilli hava tehditlerine karşı modüler çözümler üzerine yoğunlaşan Kara Konuşlu Hava Savunma Yetenekleri için Modüler Çözüm (Modular GBAD) Projesi'ne de yeni ülkeler katıldı. Bu projeye Romanya, Danimarka, Almanya ve diğer bazı NATO ülkeleri dahil oldu.