Türkiye, SİPER hava savunma sistemini yapmasının ardından S-400'lere ihtiyacının kalmadığı ifade ediliyor. Konuyla ilgili Türk profesörden dikkat çeken bir açıklama geldi.
Tolga Özbek'in sitesinde yer alan habere göre, Ukrayna Savaşı nedeniyle Rusya savunma ihracatında frene basmış durumda. Hindistan’ın, Rusya’dan alacağı S-400 hava savunma füzeleri bekliyor.
Diğer taraftan SU-30MKI ve MIG-29 savaş uçaklarının yedek parçalarının da sevkiyatının sekteye uğraması Hindistan Hava Kuvvetleri’ni zor durumda bıraktı.
Prof. Dr. Serhat Güvenç, yazısında ilginç bir duruma dikkat çekti.
Güvenç, Rusya’nın bugüne kadar S-400 ihracatını Çin, Hindistan ve NATO üyesi Türkiye’ye gerçekleştirdiğini belirterek şunları yazdı:
“Türkiye’ye halen ABD S-400 alımı nedeniyle CAATSA uyguluyor. Türkiye 2017’de sipariş ettiği S-400 sistemini (alay dengi) 2019’da teslim aldı. Ancak bu birlik hala aktive edilebilmiş değil. S-400 siparişi Türkiye’nin F-35 program ortaklığına mal oldu.
Bu da yetmedi. Washington, S-400’lerin aktive edilmesi durumunda Türkiye’yi ağır yaptırım uygulamakla tehdit ediyor.
S-400’ler en son Ekim 2020’de Sinop Hava Atış Sahası’ndaki atış eğimi ve testi sırasında görülmüştü. O tarihten beri S-400’lerin durumu belirsiz.
Tam bu noktada S-400’lerin Hindistan’a devredilmesi üzerinde düşünülebilecek bir seçenek kıvamına gelmiş olabilir.
Süreç iyi yönetildiği takdirde bir taşla birkaç kuş vurulabilir. Öncelikle Türkiye S-400’lerden ve yarattıkları sorunlardan kurtulmuş olur.
Rusya, Hindistan’a yönelik taahhüdünü kısmen yerine getirir. Ayrıca bu sistem hiçbir şekilde Rusya-Ukrayna Savaşı’nda doğrudan etkisi olabilecek bir ülkenin eline geçmeyecek. Hindistan, beklediği iki sistemden (alaydan) hiç olmazsa bir tanesine kısa sürede kavuşmuş olur. Bunlar olası devrin taraflara getirileri”