Türkiye-Suriye Ticaretinde Vergi Krizi: USİAD Başkanı'ndan Acil Çözüm Çağrısı

USİAD Başkanı Nevaf Kılıç'tan Türkiye-Suriye Ticaret Çağrısı!

Ekonomi 21.01.2025 12:33:00 0
Türkiye-Suriye Ticaretinde Vergi Krizi: USİAD Başkanı
Tarih: 21.01.2025 12:36 Güncelleme: 21.01.2025 12:33

Suriye geçici hükümetinin, Türkiye'den ithal edilen ürünlere uyguladığı gümrük vergilerini dramatik şekilde yükseltmesi, iki ülke arasındaki ticaretin sıkıntıya girmesine neden oldu. Vergi oranlarında yapılan 300 ila 500 yüzde arasındaki artış, bölge ticaretini olumsuz etkilerken bu durum hem Türkiye'nin ihracatını hem de Suriye'nin ithalatını olumsuz yönde etkiliyor. Uluslararası Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (USİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, vergi oranlarının makul seviyelere çekilmesi için hükümetlere çağrıda bulunarak durumun düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. 

“SINIRDA KİLOMETRELERCE TIR KUYRUKLARI OLUŞTU”

USİAD Başkanı Nevaf Kılıç, artırılan gümrük vergileri yüzünden, özellikle sınır kapılarında oluşan kilometrelerce tır kuyruğuna dikkat çekti. Türkiye'den yapılan ihracatın önemli ölçüde aksadığına ve özellikle temel ihtiyaç maddelerinin ticaretinin durma noktasına geldiğine işaret etti. Kılıç, durumun her iki ülkenin iş dünyasını da zor durumda bıraktığını belirtti. 

“VERGİLERİN MAKUL SEVİYEYE ÇEKİLMESİ GEREKİYOR”

Nevaf Kılıç, sorunun çözülmesi için gümrük vergilerinin makul seviyelere çekilmesinin şart olduğunu belirtti. İhracatçıların rekabet gücünün kaybolmaya başladığını ve ticaretin büyük zarar gördüğünü ifade ederek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan destek talebinde bulundu. 

“TÜRKİYE SURİYE'NİN EN BÜYÜK İTHALATÇISI”

Türkiye'nin Suriye'deki ticari etkinliğini de vurgulayan Kılıç, Türk ürünlerinin kalite ve fiyat avantajının Suriye'de tercih edilmesini sağladığını, ancak gümrük vergisi artışlarının iki ülkenin ekonomisine zarar vereceğini dile getirdi. 

“ARAP YARIMADASI'NA GİDEN TRANSİT HATLAR YENİDEN AÇILMALI”

Suriye üzerinden Arap Yarımadası'na giden ticaret yollarının önemine değinen Kılıç, bu hatların yeniden açılmasının iki ülke için de fırsatlar yaratacağını belirtti. Türkiye-Suriye ticaretinde yaşanan sorunların çözümü için diplomatik ve ticari adımların hızla atılması gerektiğini ifade ederek, Türk iş dünyasının bu süreçte her türlü desteğe hazır olduğunu söyledi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ