Türk Birliği Yazıyla Güçleniyor: 34 Harflik Ortak Alfabe Onaylandı!

Türk Dünyası ortak alfabesinde anlaşma sağlandı.

Genel 11.09.2024 19:23:00 0
Türk Birliği Yazıyla Güçleniyor: 34 Harflik Ortak Alfabe Onaylandı!
Tarih: 11.09.2024 19:26 Güncelleme: 11.09.2024 20:46

BAKÜ'DE TARİHİ KARAR: TÜRK DÜNYASI İÇİN ORTAK ALFABE

Türk Devletleri Teşkilatı'nın görevlendirdiği Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirdiği toplantı neticesinde, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi üzerinde anlaşmaya vardı.

ORTAK TÜRK ALFABESİ ÜZERİNDE UZLAŞIYA VARILDI

Kazakistan'ın başkenti Astana merkezli Türk Akademisi, TDT'nin kurmuş olduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun 34 harflik Ortak Türk Alfabesi teklifinde fikir birliğine ulaştıklarını açıkladı. Komisyonun 9-11 Eylül tarihlerinde Bakü'de düzenlenen 3. toplantısının başarılı geçtiği belirtildi.

İKİ YILLIK ÇALIŞMANIN SONUCU BÜYÜK BİR BAŞARI

Yapılan açıklamada, 2 yıllık bir çalışma sonunda ulaşılan bu sonuç, TDT üyesi ülkelerin temsilcilerinin yoğun çabalarıyla gösterilen başarılı bir işbirliğinin ürünü olarak gösterildi. Toplantıda 1991 yılında bilim insanları tarafından oluşturulmuş olan Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi'nin detaylı bir şekilde ele alındığı ve iyileştirmelerin yapıldığı aktarıldı.

34 HARFLİ ORTAK ALFABE İÇİN DESTEK ÇAĞRISI

Komisyonun başarılı toplantısının, Türk halkları arasında anlayış ve işbirliğini güçlendireceği ve kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunacağı vurgulandı. Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, çalışmaları boyunca destek veren Türk devletlerine ve komisyon üyelerine şükranlarını iletti. Ayrıca, önerilen Ortak Türk Alfabesi'nin hayata geçirilmesi için tüm ilgili kurumlara, sürece aktif destek vermeleri çağrısında bulundu.