Türk profesörden milli yenilik: Işığı dalga boylarına ayıran cihaz dünya pazarında

Türk profesörden milli yenilik: Işığı dalga boylarına ayıran cihaz dünya pazarında

Bilim ve Teknoloji 10.10.2025 10:44:52 0
Türk profesörden milli yenilik: Işığı dalga boylarına ayıran cihaz dünya pazarında
Tarih: 10.10.2025 10:44 Güncelleme: 10.10.2025 10:44
Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Fırat Teknokent’te kurduğu yüksek teknoloji şirketinde ışığı farklı dalga boylarına ayırabilen monokromatör cihazı üretti.

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Fırat Teknokent’te kurduğu Fytronix yüksek teknoloji şirketinde geliştirdiği "Monokromatör Sistemi" ile ışığı farklı dalga boylarına ayırabilen yerli bir cihaz üretmeyi başardı. Milli teknolojilere katkı sağlayacak önemli bir buluşa imza atan Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu ve ekibi, yüksek teknoloji ürünü olan Monokromatör Sistemini tamamen yerli imkanlarla geliştirerek üretmeyi başardı.

Geliştirdikleri sistemin özelliklerine değinen Prof. Dr. Yakuphanoğlu, "Yüksek teknoloji ürünü olan monokromatörü biz nasıl üretebiliriz sorusuyla üretime başladık. Bunun için öncelikle ışığı farklı dalga boylarında ayırabilmemiz gerekiyor. Biz de bu amaçla bir monokromatör sistemi geliştirdik. Monokromatör dediğimiz sistem, üzerine gelen beyaz ışığı farklı dalga boylarına ayırır. Örneğin 400 nanometrede mavi ışığı, 550 nanometrede yeşil ışığı, 595 nanometrede ise sarı ışığı yani tüm dalga boylarını elde edebilirsiniz. Özellikle teknoloji geliştirmek istediğimizde bu sistemlere ihtiyaç duyarız. Böylece istediğimiz her dalga boyunda ışığı üretebiliriz" dedi.

"Şu anda sadece dünyanın birkaç ülkesinde üretilebilmektedir"
Sistemin birçok alanda kullanılabileceğini vurgulayan Yakuphanoğlu, " Ürettiğimiz sistem yüksek teknoloji ürünü olup, şu anda sadece dünyanın birkaç ülkesinde üretilebilmektedir. Bu cihaz; optik sistemlerde, sağlık ve tıp alanlarında, elektronik ve TV teknolojilerinde, nanoteknoloji ve enerji sistemlerinde kullanılabilir. Ayrıca sistem, sadece UV, sadece görünür veya sadece yakın infrared bölgelerde çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu da farklı uygulamalar için geniş bir kullanım alanı sağlar" şeklinde konuştu.


"Ürünümüz hem Türkiye’de hem de yurt dışında farklı ülkelerde"
Geliştirdikleri sistemle birlikte malzemelerin optik sabitlerini ölçebilen bir cihaz da ürettiklerini belirten Yakuphanoğlu, "Bu cihazla biz şu anda malzemelerin optik sabitlerini analiz edebiliyoruz. Ürünümüzü hem Türkiye’de hem de yurt dışında farklı ülkelerde, araştırma, AR-GE ve üretim amaçlı olarak kullanıma sunduk. Böylece ülkemize yüksek katma değerli bir teknoloji kazandırmış olduk" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ