Türk bilim adamı ürettiği cihazla ABD’li teknoloji devine rakip oldu

Türk bilim adamı ürettiği cihazla ABD’li teknoloji devine rakip oldu

Bilim ve Teknoloji 14.03.2024 11:34:53 0
Türk bilim adamı ürettiği cihazla ABD’li teknoloji devine rakip oldu
Tarih: 14.03.2024 11:34 Güncelleme: 14.03.2024 11:34
Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, ithal cihazlara alternatif olarak ilk defa yerli ’Nanoteknolojik Kuantum Verım/Ipce’ cihazı üretti. Bu sistemin şu anda ülkede üretilmediğini dile getiren Yakuphanoğlu, dünyadaki en güçlü rakibin ise Amerikalı bir firma olduğunu ifade etti.
Fırat Teknokent’te kurduğu Fytronix Yüksek Teknoloji şirketinde teknolojik ürün geliştiren FÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu’nun çalışmaları ilgi odağı olurken, ürettiği cihazlar birçok ülkeye ihraç edildi. Gelişen teknolojiyi takip eden Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, foto sensörlerin elektriksel özelliklerini analiz etmede kullanılan bir sistem üretmek ve geliştirmek için Ar-Ge çalışmasına başladı. Prof. Dr. Yakuphanoğlu, ekibiyle birlikte 2 yıllık çalışmanın ardından yüksek teknoloji üretiminde kullanılan ’Nanoteknolojik Kuantum Verım/Ipce’ cihazını üretti. Yakuphanoğlu, ürettiği cihazın ilk ihracatını Hindistan’a yaptı.

"Bu sistem şu anda ülkemizde üretilmemektedir"
Cihaz hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, “Yapmış olduğumuz bu sistem; özellikle güneş pillerinin, fotonik aygıtların ve foto sensörlerin elektriksel özelliklerini analiz etmede kullanılan bir sistem. Bu sistemle herhangi bir güneş pilinin, foto sensörün, foto diyotun elektriksel özellikleri, fotovoltaik özellikleri ve iletkenlik özellikleri çok kolaylıkla analiz edilebiliyor. Cihaz, yeni üretilen bir güneş pilinin, bir fotodiyotun veya fotosensörün foton tepki özelliğini dalga boyuna bağlı olarak foto akım ve iletkenliklerini ölçer. Bu sistemle özellikle yüksek teknolojik uygulamalarda kullanıldığında üretilen aygıtın hangi dalga boyuna cevap vereceğini test ediyorsunuz. Bu sistem şu anda ülkemizde üretilmemekte. Dünyadaki en güçlü rakip, Amerika’da bir firma" dedi.
Cihaz üretiminde özellikle optik ve fotonik alanda yüksek teknoloji bilgisi gerektiğini ifade eden Yakuphanoğlu, "Bu cihaz, dünyanın en kompleks cihazlarından biri. Bunun üretimi için de elektro-optik ve fotonik teknolojisinin iyi bilinmesi gerekiyor. Biz bu sistemi özellikle optoelektronik ve fotonik aygıtlar üreten şirketler, üniversitede çalışan bilim insanları, AR-GE yapan şirketler ve üretim yapan diğer firmalar için ürettik. Bu cihazı ülkemizde üretim yapan firmalar, üniversiteler, AR-GE şirketleri yurtdışından satın alıyorlar. Şu anda ülkemizde ileri teknoloji ürünü üretmek istiyorsak, üretimimizde ve araştırmalarımıza da ileri teknoloji ürünlerini analiz eden sistemlere ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

"Güneş pili uygulamalarında kullanılabilir"
Cihazın kullanıldığı alanlar hakkında bilgi veren Yakuphanoğlu, “Mevcut kullandığımız sistem özellikle güneş pili uygulamalarında kullanılabilir. Bir güneş pili üreteceğiniz zaman güneş pilinin veya foto diyotun güneşe vereceği tepkiyi analiz etmek istiyorsanız kesinlikle bu cihazın yardımıyla bütün analizleri yapmak zorundasınız. Bu cihaz fotovoltaik ve opto elektronik uygulamalarında kullanılabilir. Biz bu sistemi yeni teknoloji ile ürettik ve ilk olarak bu ürünü şu anda yurtdışına gönderiyoruz. Cihazın gittiği ülke ise Hindistan. Bu cihazlar özellikle yüksek teknolojiyi geliştiren ülkelerde üretilmekte. Şu ana kadar üretmiş olduğumuz 35’inci cihaz. Biz bu cihazları hem ülkemizdeki bilim insanlarının ve özel şirketlerin hizmetine hem de yurtdışında farklı ülkelerdeki üniversitelerin hizmetine sunmaktayız. Yurtdışında ileri teknoloji üreten şirketler bile bizim bu cihazlarımızı alıp, kendi ülkelerinde AR-GE ürünleri geliştirip teknolojiye katkı sağlamaktadırlar” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ