Türk bilim adamı, ateşlendiğinde yüksek enerji salınımına sahip nano-enerjik grafen geliştirdi

Türk bilim adamı, ateşlendiğinde yüksek enerji salınımına sahip nano-enerjik grafen geliştirdi

Bilim ve Teknoloji 17.04.2024 09:59:43 0
Türk bilim adamı, ateşlendiğinde yüksek enerji salınımına sahip nano-enerjik grafen geliştirdi
Tarih: 17.04.2024 09:59 Güncelleme: 17.04.2024 09:59
Türkiye’de üretilmeyip, dünyada sadece birkaç ülkede üretilen teknolojik cihazları Türkiye’de yerli olarak üreten teknoloji cihaz üretim kaşifi Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Fytronix’in CEO’su Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, son olarak savunma sanayi teknolojileri için yüksek enerji yayılma hızına sahip ’reaktif nanoenerjik graphene’ üretti.
Fırat Teknokent’te kurduğu Fytronix Elektronik Teknolojileri şirketinde teknolojik ürün geliştiren FÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu’nun çalışmaları dünyada ilgi odağı olurken, ürettiği cihazlar 10’dan fazla ülkeye ihraç edildi. Gelişen teknolojiyi takip eden Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, AR-GE çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. Nanoteknolojik ürün ihracatı yapan Prof. Dr. Yakuphanoğlu, yerli kimyasal malzemelerin üretilmesi gerektiğini belirtirken, savunma sanayinde farklı teknolojiler kullanarak, nano-enerji malzemeler üreten cihazlar geliştirdi. Yakuphanoğlu, bilim dünyasının ‘yüzyılın teknolojik malzemesi’ olarak tanımladığı ve fiyatına paha biçilemeyen nano-enerjik grafeni ilk kez yerli ürün olarak üretti. Nano-enerjetik malzemeler, geleneksel mikron boyutlu malzemelerle ulaşılamayan üstün enerji yoğunluğuna ve reaksiyon hızlarına sahip malzeme olarak tanımlayan Yakuphanoğlu, nano-kompozit malzemeler, nano-termit olarak geliştirdiği bu sistemle birlikte, elde edilen ürün ateşlendiğinde 3 bin K’yi aşan adyabatik alev sıcaklıklarıyla kendi kendine yayılan ekzotermik reaksiyonlar üretebileceğini kaydetti.
Öte yandan, yüksek savunma sanayi teknolojileri için yüksek alev yayılma hızına sahip, ‘Reaktif Nanoenerjik Graphene (RNG)’ adını verdiği kimyasal malzeme üreten bilim adamı Yakuphanoğlu, savunma sanayinde dışa bağımlılıktan kurtulmanın şart olduğunu ve bunun için yerli kimyasal malzemelerin üretilmesi gerektiğini ve savunma sanayinde güçlü olmanın en önemli şartının farklı teknolojiler kullanılarak, nano-enerji malzemeler üretmek olduğunu belirtti.

’’Savunma sanayinde yeni nano-teknolojik ürünler üretmek istiyorsak, yerli ve milli imkanlarımızla bunları üretmek zorundayız’’
Geliştirdiği cihaz ve sistem hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, ’’Eğer bir ülke kendi savunma sanayisini geliştirmek istiyorsa öncelikle kendi ürününü yerli imkanlarla kendi ülkesinde üretmesi lazım. Herhangi bir savaş döneminde, anlaşmazlık durumunda bu malzemeler yurtdışından sağlanamaz. Dolayısıyla savunma sanayinde şuanda yaygın olarak bizim artık enerjik malzemeler kullanmamız lazım. Enerjik malzeme, kendi içerisindeki kimyasal enerjiyi depolayıp daha sonra dışarıdan bir etki ile patlayan malzemedir. Bu enerjik malzeme itici gazlardan da oluşabilir. Biz, savunma sanayinde yeni nano-teknolojik ürünler üretmek istiyorsak, kendi yerli ve milli imkanlarımızla bunları üretmek zorundayız” dedi.

’’TNT gibi patlayıcı malzemelere alternatif olarak yeni kimyasal enerjik malzemeler üretmekteyiz’’
Son olarak geliştirdiği ürün ile birlikte yüksek savunma sanayinde dışa bağımlılıktan kurtulmanın olanağına değinen Yakuphanoğlu, ’’Şu anda kendi laboratuvarımızda özellikle farklı nano-enerjik olarak tanımladığımız malzemeleri üretmekteyiz. Bu malzemelerden bazıları, doğada bulunmakta. Metal olarak alüminyum magnezyum, bir de patlayıcı malzeme yani enerjik malzemesiz yapmak istediğinizde yakıta ilave olarak bir oksit katkılamanız gerekmektedir. Bunlar da bakır oksit tarzı, demir oksit ve diğer türevleri olabilir. Dolayısıyla böyle bir teknolojik malzemeyi üretmek istediğimizde bunun flashlama, ateşleme ve yanma süresini kolaylıkla nano-malzemenin özelliklerine bağlı olarak kontrol edebiliriz. Kendi laboratuvarımızda farklı kimyasal malzemeler kullanarak özellikle 2,4,6-trinitrotoluen (TNT) gibi patlayıcı malzemelere alternatif olarak yeni kimyasal enerjik malzemeler üretmekteyiz. Bu enerjik malzemelerin özelliklerini ise farklı nano-malzemelere bağlı olarak teknolojik özelliklerini değiştirmekteyiz. Eğer böyle bir malzeme üretmek istiyorsanız, öncelikle ülkemizde nano-teknolojiyi kullanarak yerli ve milli patlayıcı ürünleri, enerjik ürünleri kolaylıkla ülkemizde üretip, ülke hizmetine sunulabilir. Dolayısıyla bir TNT’ye alternatif olarak yeni bir kimyasal malzeme üretebiliriz” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ