Türkiye savunma sanayisi bir başarıya daha imza attı. TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGE) tarafından F-16 savaş uçakları için geliştirilen Elektronik Destek Podu (EDPOD), gerçek radar sistemlerine karşı yapılan tüm testlerden başarıyla ayrıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bu önemli gelişmayı sosyal medya hesabından duyurdu.
MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİYLE BAĞIMSIZLIK YOLUNDA
Bakan Kacır yaptığı açıklamada, "Milli teknoloji hamlesi doğrultusunda ülkemizin ihtiyaç duyduğu kritik altyapıları ve özgün teknolojileri geliştirmeye devam ediyoruz. Tam bağımsız büyük Türkiye hedefiyle çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. Bu gelişme, Türkiye'nin savunma alanındaki bağımsızlığını güçlendirecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
EDPOD NE KADAR ETKİLİ?
F-16 EDPOD, düşman radarlarını, füze güdüm radarlarını ve hedef aydınlatma radarlarını algılayabilme yeteneğine sahip gelişmiş bir sistemdir. Sistem şu özelliklere sahip:
Düşman sinyallerini tanımlar ve kaydeder
Yüksek kapasiteli veri kaydı yapar
Hassas konum belirleme işlevi sunar
Radar temas bilgilerini, konum verilerini ve işaretleri yüksek kapasiteyle kaydedebilir.
Anlık olarak diğer silahlı kuvvet unsurlarıyla bilgi paylaşımı yapabilir
YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA GELİŞTİRİLDİ
EDPOD'un en dikkat çekici özelliği ise kritik bileşenlerinin TÜBİTAK BİLGE’nin İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN) tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiş olmasıdır. Bu sayede Türkiye, elektronik harp alanında önemli bir yetkinlik kazanırken savunma sanayisindeki dışa bağımlılığı da azaltmış oluyor.
SAVUNMA SANAYİSİNDE YENİ BİR DÖNEM
EDPOD’un başarısı, Türk savunma sanayisinin özgün ve yenilikçi çözümler üretme kapasitesini bir kez daha kanıtlamıştır. Bu tür yerli projeler, Türkiye'nin gelecekteki güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için kritik önem taşıyor.