Trump'tan Savaşa Radikal Çözüm Önerisi: "Her İki Taraf da Zafer İlân Etsin"

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için sıra dışı bir öneride bulundu.

Dünya 18.10.2025 02:51:00 0
Trump
Tarih: 18.10.2025 02:54 Güncelleme: 18.10.2025 02:54

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için sıra dışı bir öneride bulundu. Trump, hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmelerde, tarafların "zafer ilan ederek" çatışmaları durdurması ve geleceği tarihin yargısına bırakması çağrısı yaptı. Açıklamaları, özellikle Ukrayna'nın talep ettiği Tomahawk füzeleri konusundaki veto kararıyla dikkat çekti.

"Ölümler ve Harcamalar Dursun" Çağrısı

Trump, sosyal medya platformu Truth Social'dan yaptığı açıklamada, Zelenskiy ile gerçekleştirdiği görüşmeyi "çok ilginç ve samimi" olarak nitelendirdi. Ancak asıl vurguyu savaşın derhal sona ermesi gerektiği üzerine yaptı. Trump, "Ona, Başkan Putin'e de güçlü bir şekilde söylediğim gibi, artık öldürmeyi durdurmanın ve bir anlaşma yapmanın zamanı geldiğini söyledim. İkisi de zaferi iddia etsin, tarih karar versin! Artık ateş yok, ölüm yok, harcanan muazzam ve sürdürülemez paralar yok" ifadelerini kullandı. Bu öneri, savaşan tarafların yüzünü koruyabileceği ancak net bir kazananın olmayacağı bir çözüm modeli olarak yorumlandı.

Zelenskiy, Tomahawk Füzeleri İçin Boş Elle Döndü

Görüşmelerin diğer kritik gündemi ise Ukrayna'nın uzun menzilli füze ihtiyacı oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Pentagon'dan talep edilen Tomahawk füzeleri konusunda sessiz kalmayı tercih etti. Zelenskiy, "Şimdilik uzun menzilli Tomahawk füzeleri hakkında kamuoyuna konuşmamaya karar verdik, çünkü ABD tırmanma istemiyor" açıklamasını yaptı. Bu ifade, ABD yönetiminin Ukrayna'ya bu tür ileri teknoloji silahların sağlanması konusunda çekinceli olduğunu gösterdi.

Trump: “Tomahawk'lara Umuyorum Gerek Kalmaz”

Donald Trump, Ukrayna'nın füze talebine ilişkin kendi pozisyonunu net bir şekilde ortaya koydu. ABD'nin de bu füzellere ihtiyaç duyduğunu belirten Trump, "4 yıl boyunca Ukrayna’ya çok şey gönderdik, şimdi durum farklı. Umarım ihtiyaçları olmaz. Umarım Tomahawk füzelerine gerek kalmadan savaşı bitirebiliriz" dedi. Bu açıklama, Trump'ın başkanlığa yeniden seçilmesi durumunda Ukrayna'ya askeri yardım politikasında değişiklik olabileceği sinyalini verdi. Trump'ın önceliğinin, silah tedarikinden ziyade diplomasi yoluyla çatışmayı sonlandırmak olduğu anlaşılıyor.

Trump'ın bu açıklamaları, olası bir ikinci başkanlık dönemi için dış politika vizyonunun ipuçlarını taşıyor. "Tarih karar versin" formülü, pratikte uygulanması zor görünse de, savaşı bitirmek için yaratıcı bir siyasi çıkış yolu arayışı olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, Tomahawk füzeleri konusundaki tutum, Batılı müttefikler arasında Ukrayna'ya verilen desteğin sınırlarına dair tartışmaları yeniden alevlendirebilir.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK’de Kenan Koçak dönemi sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe’nin Süper Lig’de namağlup serisi 26. haftada bitti


Van Spor

Digorlu kızlar Türkiye yarı finallerinde Kars’ı temsil edecek


Van Spor

Curling kadın milli takımı, Dünya şampiyonası yolunda


Van Spor

Elazığspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Malatya’ya 4 milyar TL’lik spor yatırımı


Van Spor

Hakkari’de üç bant bilardo heyecanı


Van Spor

Iğdır FK - Bodrum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Bodrum FK: 3


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk’un burnu kırıldı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası'nda Kura Çekimi Heyecanı: Çeyrek ve Yarı Final Eşleşmeleri Belli Oldu


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Ağrı 1970 Spor Kulübü: 2


Van Spor

24Erzincanspor sahasında farklı kazandı: 4-0


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Muğlaspor: 0


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar Türkiye şampiyonasına damga vurdu


Van Spor

Galatasaray, Liverpool'u tek golle devirdi!


Van Spor

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ