Trump'tan Savaşa Radikal Çözüm Önerisi: "Her İki Taraf da Zafer İlân Etsin"

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için sıra dışı bir öneride bulundu.

Dünya 18.10.2025 02:51:00 0
Trump
Tarih: 18.10.2025 02:54 Güncelleme: 18.10.2025 02:54

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için sıra dışı bir öneride bulundu. Trump, hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmelerde, tarafların "zafer ilan ederek" çatışmaları durdurması ve geleceği tarihin yargısına bırakması çağrısı yaptı. Açıklamaları, özellikle Ukrayna'nın talep ettiği Tomahawk füzeleri konusundaki veto kararıyla dikkat çekti.

"Ölümler ve Harcamalar Dursun" Çağrısı

Trump, sosyal medya platformu Truth Social'dan yaptığı açıklamada, Zelenskiy ile gerçekleştirdiği görüşmeyi "çok ilginç ve samimi" olarak nitelendirdi. Ancak asıl vurguyu savaşın derhal sona ermesi gerektiği üzerine yaptı. Trump, "Ona, Başkan Putin'e de güçlü bir şekilde söylediğim gibi, artık öldürmeyi durdurmanın ve bir anlaşma yapmanın zamanı geldiğini söyledim. İkisi de zaferi iddia etsin, tarih karar versin! Artık ateş yok, ölüm yok, harcanan muazzam ve sürdürülemez paralar yok" ifadelerini kullandı. Bu öneri, savaşan tarafların yüzünü koruyabileceği ancak net bir kazananın olmayacağı bir çözüm modeli olarak yorumlandı.

Zelenskiy, Tomahawk Füzeleri İçin Boş Elle Döndü

Görüşmelerin diğer kritik gündemi ise Ukrayna'nın uzun menzilli füze ihtiyacı oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Pentagon'dan talep edilen Tomahawk füzeleri konusunda sessiz kalmayı tercih etti. Zelenskiy, "Şimdilik uzun menzilli Tomahawk füzeleri hakkında kamuoyuna konuşmamaya karar verdik, çünkü ABD tırmanma istemiyor" açıklamasını yaptı. Bu ifade, ABD yönetiminin Ukrayna'ya bu tür ileri teknoloji silahların sağlanması konusunda çekinceli olduğunu gösterdi.

Trump: “Tomahawk'lara Umuyorum Gerek Kalmaz”

Donald Trump, Ukrayna'nın füze talebine ilişkin kendi pozisyonunu net bir şekilde ortaya koydu. ABD'nin de bu füzellere ihtiyaç duyduğunu belirten Trump, "4 yıl boyunca Ukrayna’ya çok şey gönderdik, şimdi durum farklı. Umarım ihtiyaçları olmaz. Umarım Tomahawk füzelerine gerek kalmadan savaşı bitirebiliriz" dedi. Bu açıklama, Trump'ın başkanlığa yeniden seçilmesi durumunda Ukrayna'ya askeri yardım politikasında değişiklik olabileceği sinyalini verdi. Trump'ın önceliğinin, silah tedarikinden ziyade diplomasi yoluyla çatışmayı sonlandırmak olduğu anlaşılıyor.

Trump'ın bu açıklamaları, olası bir ikinci başkanlık dönemi için dış politika vizyonunun ipuçlarını taşıyor. "Tarih karar versin" formülü, pratikte uygulanması zor görünse de, savaşı bitirmek için yaratıcı bir siyasi çıkış yolu arayışı olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, Tomahawk füzeleri konusundaki tutum, Batılı müttefikler arasında Ukrayna'ya verilen desteğin sınırlarına dair tartışmaları yeniden alevlendirebilir.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

A Milli Futbol Takımı, FIFA sıralamasında 26. sıraya yükseldi


Van Spor

ETÜ, Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Evindar, güreşte Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’a para cezası


Van Spor

Yeni Malatyaspor-Muşspor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Öğrenciler ve aileleri futbol maçı yaptı, ortaya renkli görüntüler çıktı


Van Spor

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

Amatör Spor Kulüplerine nakdi yardım desteği


Van Spor

Kars’ta buz hokeyi heyecanı


Van Spor

PFDK’dan Yeni Malatyaspor’a 112 bin TL ceza kararı


Van Spor

Malatya Voleybol, evinde fırtına gibi esti


Van Spor

Beşiktaş U17, Tunceli’de


Van Spor

TVF 2. Lig: Elazığ Belediyespor: 3 - Muş Olimpik: 0


Van Spor

Elazığ Dart Takımı Türkiye’nin zirvesinde


Van Spor

Aşkale’den Erzurum’a şampiyonluk gururu


Van Spor

Pehlivanlar Malatya’da buluşacak


Van Spor

Erzincan Belediyesi birimler arası halı saha futbol turnuvası başladı


Van Spor

Hasköy’de badminton antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Türkiye - Gürcistan maçının tribün gelirleri Gazze’ye bağışlanacak


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ