Trump Yönetimi'nden Şok Seyahat Yasağı Planı: 43 Ülke Risk Altında

ABD, ulusal güvenliği gerekçe göstererek birçok ülkenin vatandaşlarına seyahat yasağı veya kısıtlaması getirmeyi plan ediyor.

Dünya 16.03.2025 16:30:00 0
Trump Yönetimi
Tarih: 16.03.2025 16:32 Güncelleme: 16.03.2025 16:30

ABD, ulusal güvenliği gerekçe göstererek birçok ülkenin vatandaşlarına seyahat yasağı veya kısıtlaması getirmeyi plan ediyor. New York Times'ın özel haberine göre hazırlanan listede üç farklı kategori bulunuyor.

Ülkeler Üç Gruba Ayrıldı: Kırmızı, Turuncu ve Sarı Listeler

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, 43 ülkenin vatandaşlarına yönelik seyahat kısıtlamaları veya yasakları uygulamayı hedefliyor. Hazırlanan listede ülkeler risk seviyelerine göre üç ayrı gruba ayrılmış durumda.

Kırmızı Alarm: Seyahat Yasaklı Ülkeler

"Kırmızı liste" olarak adlandırılan ilk grupta, ABD'ye seyahatinin tamamen yasaklanması önerilen 11 ülke yer alıyor: Afganistan, Bhutan, Küba, İran, Libya, Kuzey Kore, Somali, Sudan, Suriye, Venezuela ve Yemen. Bu ülkelerden gelenlerin vize başvuruları kabul edilmeyecek.

Turuncu Uyarı: Kısıtlı Seyahat İzni

"Turuncu liste"de bulunan Belarus, Eritre, Haiti, Laos, Myanmar, Pakistan, Rusya, Sierra Leone, Güney Sudan ve Türkmenistan'dan seyahat etmek isteyenler ise yalnızca iş amaçlı ziyaretlerine izin alacak. Turist veya göçmen vizesi ile ABD'ye girişleri engellenecek.

Sarı Liste: Son Şans 60 Gün

En geniş grubu oluşturan "sarı liste"de Angola, Antigua ve Barbuda, Benin, Burkina Faso, Kamboçya, Kamerun, Yeşil Burun Adaları, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kongo, Dominika, Ekvator Ginesi, Gambiya, Liberya, Malavi, Mali, Moritanya, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Sao Tome ve Principe, Vanuatu ve Zimbabve yer alıyor. Bu ülkelere, eksikliklerini gidermek için 60 gün süre verilecek. Süreyi tamamlayamayan ülkeler ise diğer gruplara dahil edilecek.

Kararnameye Dayalı Uygulama ve Olası Değişiklikler

ABD Başkanı Trump, 20 Ocak'ta ulusal güvenlik gerekçesiyle yabancıların ABD'ye girişine yönelik güvenlik soruşturmalarını yoğunlaştırmayı öngören bir kararname imzalamıştı. Bu kararnamede kabine üyelerinden, seyahatlerin kısmen veya tamamen durdurulması gereken ülkelerin listesini 21 Mart'a kadar sunmaları istenmişti.

İsimsiz bir ABD'li yetkili, listede değişiklikler olabileceğini belirtirken, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile Başkan Trump'ın henüz listeye onay vermediğini vurguladı. Bu gelişmelerin ardından yasağın nihai şekli ve uygulama tarihinin ne olacağı merak konusu oldu.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Liverpool'u tek golle devirdi!


Van Spor

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

Maden’de 81 yıllık hasret sona erdi


Van Spor

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ