Terörden temizlenen bölgeler turizme kazandırılıyor

Terörden temizlenen bölgeler turizme kazandırılıyor

Kültür Sanat 6.06.2024 16:57:00 0
Terörden temizlenen bölgeler turizme kazandırılıyor
Tarih: 06.06.2024 16:57 Güncelleme: 06.06.2024 20:23

Bingöl’de terörden temizlenen bölgelerin turizme kazandırılması için valilik ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğinde Adaklı ilçesine bağlı Yel Değirmeni ve Bağlarpınarı köylerine gezi düzenlendi. Vali Ahmet Hamdi Usta ve beraberindekiler, yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüşte tarihi türbe, kilise ve çeşmeleri ziyaret etti.

Bingöl’ün tarihi dokularının turizme kazandırılması için valilik ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü harekete geçti. Daha önce vatandaşların çekinerek gittiği bölgeler, Mehmetçiğin operasyonları ile terörden temizlenmesinin ardından turizme kazandırılmayı bekliyor. Bu çerçevede İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Turizm Haftası/ıyf Adaklı ilçesine bağlı Yel Değirmeni ve Bağlarpınarı köylerine gezi düzenledi. Söz konusu iki köyde bulunan 11 tescilli yapı il protokolü ve vatandaşların katılımıyla yerinde incelendi. Şeyh Yusuf Harputi Türbesi, kilise, manastır, tarihi çeşme, konak ve havuz gibi tescilli yapıların yer aldığı bölgede, turizm rotası için Vali Ahmet Hamdi Usta eşliğinde 6 kilometrelik yol da yüründü.

’’Bingöl turizmle anılmalı’’
Bağlarpınarı köyünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Usta, daha önce terörle anılan Bingöl’ün artık turizmle anılması gerektiğini söyledi. Vali Usta, “Bingöl maalesef yıllarca terörle, asayişle, güvenlikle anılan bir şehir olarak algılandı. Fakat son yıllarda artık bu kavramları Bingöl gündeminden çıkardık. Bingöl’ün asayiş ve güvenlik açısından bir problem olmadığını ispatlayan bir yürüyüş rotası yaptık. Yel Değirmeni köyümüze öncelikle gittik, Yusuf Harputi Türbesi’ni restore ettiriyoruz. Bu türbenin özelliği ne; Türkiye’de ilk defa yedigen köşeli olarak kayıtlara geçen bir yapı. Bunun örnekleri Balkanlar’da ve Makedonya’da var. Türkiye’de bu anlamda ilk ve onu restore ettiriyoruz. Yine bu bölgede kilisemiz var, manastırımız var, çeşmemiz var. Bunları gördükten sonra yine bu bölgede 11 tane tescilli binamız var. Oradan yaklaşık 6 kilometrelik bir yürüyüşten sonra Bağlarpınarı köyüne geldik. Biz artık Bingöl’ü gelecekte terörle, asayişle, güvenlik sorunuyla anılan bir şehir değil doğal güzellikleriyle, yürüyüş parkurlarıyla, tabiat yürüyüşleriyle anılan bir şehir haline gelmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Bu bölge açık hava müzesi gibi”
Etkinliğe katılan ve tarihi alanları gezen öğretim görevlisi Nebi Butasım, “Bugün çok güzel bir etkinlikte yer aldık. Yel Değirmeni köyüne gittik. Yel Değirmeni köyünde türbeler, kiliseler, mezarlıkları gördük. Oradan itibaren Bağlarpınarı köyüne yaklaşık 5 kilometrelik bir doğa yürüyüşü gerçekleştirdik. Bu köyün de tarihi dokusunu görme imkanımız oldu. Bu iki köyümüz tıpkı bir açık hava müzesi gibi. İnşallah burası turizm bölgesi ilan edilir ve daha güzel etkinliklere ev sahipliği yapar” dedi.

Öğrencilerden Enes Kaya ise, ’’İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde Yel Değirmeni ve Bağlarpınar köyüne geldik. Bingöl’de bu kadar güzel tarihi anıtlar, kümbet, çeşmeler olduğunu bilmiyorduk. Coğrafi yapısıyla tanıyorduk Bingöl’ü fakat turizm açısından bu kadar zengin olduğunu fark etmemiştik. Yeni çalışmalarla beraber bunu öğrendik. Bu geziyle beraber hem halkın hem de rehberlerin verdiği bilgilerle çok güzel şeyler öğrendik” diye konuştu.

Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programa Vali Usta’nın yanı sıra Adaklı Kaymakamı Koray Çelik, İl Özel Genel Sekreteri Enes Üçgül, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.


Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem