Telsizler afetlerde en önemli iletişim aracı

Telsizler afetlerde en önemli iletişim aracı

Bilim ve Teknoloji 14.02.2023 12:40:27 0
Telsizler afetlerde en önemli iletişim aracı
Tarih: 14.02.2023 12:40 Güncelleme: 14.02.2023 12:40
Ordu’da, telsiz ve haberleşme sektöründe 26 yıldır hizmet veren elektronik uzmanı ve amatör telsizci Kerim Güneş, telsizlerin herhangi bir altyapı ve internet ihtiyacı duymadan haberleşme aracı olarak kullanıldığını belirterek, “Telsiz ile yapılan bir anons binlerce kişiye ulaşabilir, bu nedenle afet ve depremlerde çok önemlidir” dedi.
Türkiye, merkez üssü Kahramanmaraş olan iki farklı deprem ile sarsılırken, ülkenin geliştirdiği insansız hava araçları sayesinde deprem bölgelerinde baz istasyonları hizmet verdi. Geçen yıllarda haberleşme aracı olarak kullanılan, ancak günümüzde kullanım sayısı düşen telsizlerin, deprem ve afet süreçlerinde hayati önem taşıdığı belirtiliyor.

“GSM, telsiz sektörünü etkiledi”
Ordu’da 26 yıldır telsiz sektöründe hizmet veren elektronik uzmanı ve amatör telsizci Kerim Güneş, tüm sektörlerde olduğu gibi cep telefonlarının amatör telsizciliği de etkilediğini söyledi. 1983 yılında telsiz kanununun değişmesinin ardından amatör telsizciliğin çok popüler olduğunu, 1999 depreminde de çok fayda sağladığını ve işe yaradığını kaydeden Güneş, “Sonrasında GSM telsiz sektörünü de etkiledi. Dolayısıyla amatör telsizciliğe de ilgi azaldı. Şuanda Türkiye’de çok aşırı yaygın değil, neredeyse unutulan bir hal almaya başladı” dedi.

“Telsiz ile yapılan bir anons binlerce kişiye ulaşabilir”
Telsizlerin haberleşmede en önemli araçlardan birisi olduğunu kaydeden Güneş, “Telsizde 2 tane vazgeçilmez unsur vardır; birincisi telsiz hiçbir zaman herhangi bir altyapıya bağlı kalmadan haberleşme sağlar, baz istasyonu, enerji hattı ve internet hattı istemeden iletişim kurmaya yarar. Diğeri ise telsizlerde bir anons yapıldığı zaman yüzlerce hatta binlerce kişiye aynı anda sesinizi duyurabilirsiniz. Telefonlarda kişiye odaklı çağrı yapılacağı için işlemi de uzun olacaktır ve bir kişiye ulaşılacaktır. Telsizde aynı anda yapılan bir anons aynı anda çok sayıda kişiye ulaşmanızı çok hızlı bir şekilde sağlayacaktır” diye konuştu.

“Deprem çantalarında bulunması gerekiyor, afetlerde arama kurtarma ekipleri de telsiz kullanıyor”
Deprem bölgelerinde şuanda telsizlerin tüm arama ve kurtarma birimlerinde kullanıldığını söyleyen Kerim Güneş, “Vazgeçilmez bir ekipman. Telefon ve telsiz kıyaslaması farklı alanlarda yapılabilir ancak kendi alanında telsiz çok daha kullanışlı olur. Hep felaketlerde konuşuyoruz ancak sonrasında unutulur. Bu tür afetlerde deprem çantalarına ulaşan birinin çantasında en azından privative mobil radio (PMR) telsiz olması gerekir. Kurtarma alanlarında da bu telsizlerden kullanılıyor. Deprem sonrasında iletişim aracı olarak telsiz var ise oradan en yakın kurtarma birliğine ulaşma şansı çok yüksektir. Telefon göçük altında kırılmasa bile devre dışı kalıyor, baz istasyonuna ulaşamıyor. Deprem ve farklı doğal afetlerde yanınızda telsiz bulunması canımızı kurtarabilir” ifadelerine yer verdi.

“Belge gerektirmeyen telsizler hayat kurtarabilir”
Elektronik uzmanı ve amatör telsizci Kerim Güneş, PMR gurubu telsizlerin herhangi bir belge gerektirmediğini, halka açık olduğunu ve bu tür afetlerde bu telsizlerin kullanıldığını belirterek, “Lisans gerektirmeyen telsizler arama ve kurtarma ekiplerinin kullandıkları ile birebir uyumlu oluyor. Herhangi bir ayar ve ileri bilgi gerekmiyor. Amatör telsizcilik bir belgeye tabidir, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün açtığı sınav ile alınır ve bu biraz daha ileri düzeydedir” şeklinde konuştu.
Belge gerektirmeyen telsizlerin 600 TL gibi bir fiyata satın alınabileceğini kaydeden Güneş, deprem çantalarında bulunması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

Yaygın beldesine sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapılacak


Van Spor

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ