Munzur, 130 kilometrede 1 lira 43 kuruş yakıyor

Bilim ve Teknoloji 18.08.2017 17:47:06 0
Munzur, 130 kilometrede 1 lira 43 kuruş yakıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.08.2017 17:47
Alternatif enerjili araç yarışlarında Tunceli’yi temsil edecek olan "Munzur" adı verilen elektrikli araç, test sürüşünü başarıyla tamamladı. Elektrikli aracın, tek şarjla 130 kilometre mesafeyi kat ettiği ve 1 lira 43 kuruşluk enerji harcadığı belirtildi.
TÜBİTAK tarafından 27 Ağustos tarihinde Kocaeli’nin Körfez ilçesinde düzenlenecek olan Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında Munzur Üniversitesi’ni temsil edecek olan “Munzur” isimli elektrikli aracın test sürüşü için tören düzenlendi. Elektrik Elektronik ve Makine Mühendisliği öğretim üyeleri nezaretinde 10 öğrenciden oluşan Tekno Endüstriyel Takımı tarafından 1 yıllık araştırma ve 4 aylık laboratuvar çalışması sonucu aracın tamamlandığı belirtildi.
Mühendislik Fakültesi bahçesinde gerçekleştirilen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek, “İnşallah bundan sonraki süreçte üniversitemiz sadece elektrikli araç projesinde değil, diğer AR-GE projelerinde de ülkemize, üniversitemize ve dünyaya katkılar vermeye devam edecektir” dedi.

130 kilometre yolu 1 lira 43 kuruşa gidiyor
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bilgin Zengin ise; “Munzur Üniversitesi olarak bizlerinde bu yarışlara katılmamızdaki temel amacımız, alternatif enerjili araçlar geliştirerek hem ülkemizde hem de şehrimizde yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bir farkındalık oluşturmaktır. Üniversitemiz laboratuvarlarında üretmiş olduğumuz Munzur isimli aracımız, ismini üniversitemizden ve Tunceli’nin sembolü olan Munzur nehrimizden almaktadır. Munzur adlı aracımız yaklaşık 1 yıllık bir araştırmadan ve 4 aylık bir laboratuvar çalışması sonunda üretilmiştir. Aracımızda üniversitemizin renkleri olan turkuaz, altın ve beyaz renkler kullanılmıştır. Aracımız 280 santimetre uzunluğunda, 146 santimetre genişliğinde ve 137 santim yüksekliğinde olup iki kişiliktir. Kaportası kompozit malzemeden yapılmıştır. Aracın motoru 1 kw gücünde olup nominal akım değeri 17 amperdir. Bataryamız 3 bin 182 watt kapasiteli olup, yaklaşık 3 ile 4 saat arasında dolmaktadır. Tek şarj ile 130 kilometre yol alan aracımız, bu süre içinde ortalama 1.43 liralık enerji harcamaktadır. Aracımızın Toplam ağırlığı yaklaşık 290 kilogramdır” diye bilgi verdi.

"Atölyede uyuyunca böyle bir çıkarabiliyormuşuz"
Projede yer elan Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Özgür Önaç," Gerçekten tam bir ekip ruhu olması gerekiyor, 3-5 kişinin yapabileceği bir şey değil. Sağlam bir ekip olması gerekiyor ki böyle bir çalışma çıkarılabilsin. Gece gündüz, hiçbir şekilde tartışmadan, birbirimizin kabini kırmadan, birbirimize sıkıntılı sözler söylemeden, büyük bir emek göstererek hallettik. İlk başta bu kadar iyi bir şey çıkarabileceğimizden endişeliydik. Ama çabalayınca, emek gösterince, gerekirse atölyede yerde uyuyunca böyle bir şey çıkarabiliyormuşuz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek ve Emniyet Müdürü Doğu Ateş ile törene katılanlar elektrikli araçla üniversite içinde test sürüşü gerçekleştirdi.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ