Tek sağlık çalıştayı Atatürk Üniversitesinde başladı

Tek sağlık çalıştayı Atatürk Üniversitesinde başladı

Genel 25.09.2025 13:06:06 0
Tek sağlık çalıştayı Atatürk Üniversitesinde başladı
Tarih: 25.09.2025 13:06 Güncelleme: 25.09.2025 13:06
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile Atatürk Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "Tek Sağlık: Bütünsel ve Sürdürülebilir Çözümler Çalıştayı", Atatürk Üniversitesi Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Salonunda gerçekleştirilen açılış programıyla başladı.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Akarsu, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Atak, YÖK Eski Üyesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar ile akademisyenler ve çok sayıda davetlinin katıldığı çalıştayın açılışında, sağlık alanında küresel tehditlere karşı ortak çözümler üretmenin önemi vurgulandı.

"İnsan, Hayvan ve Çevre Sağlığı Bir Bütündür"
TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu ile Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu’nun organizasyonunda, Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen programın açılışında, insan, hayvan ve çevre sağlığını bir bütün olarak ele alan disiplinler arası iş birliklerinin önemi dile getirildi. Çalıştayın, iklim krizi, biyoçeşitlilik kaybı, gıda sistemlerindeki bozulmalar ve halk sağlığını tehdit eden sorunlara karşı sürdürülebilir çözümler geliştirmeyi hedeflediği belirtildi.

Rektör Hacımüftüoğlu: "Atatürk Üniversitesi Araştırma Üniversitesi Modelinde Güçlü Adımlar Atıyor"
Açılış konuşmasında Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, üniversitenin bilimsel vizyonunu ve uluslararası başarılarını değerlendirerek şunları söyledi: "Üniversitemiz, araştırma üniversitesi modeliyle belirlediği stratejik hedeflere hızla ilerlemektedir. Kalite güvence süreçleri ve uluslararası başarılarımız, Atatürk Üniversitesi’nin marka değerini her geçen gün yükseltmektedir. Bu yıl Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından 5 yıl süreyle Kurumsal Akreditasyon almamız, kalite süreçlerimizin güçlü bir teyididir. Bunun yanında üniversitemiz, yapay zekâ ve ileri teknoloji başta olmak üzere çağın getirdiği fırsatları ve riskleri yakından takip ederek, sürdürülebilir gelişime katkı sağlayan bir vizyonla hareket etmektedir."
Rektör Hacımüftüoğlu, üniversitelerin yalnızca bilgi üretiminde değil, aynı zamanda topluma yön verme misyonunda da kritik bir rol üstlendiğini vurgulayarak çalıştayın bu bağlamda özel bir önem taşıdığını ifade etti.

TÜBA Başkanı Şeker: "Tek Sağlık Yaklaşımı Küresel Dönüşümün Anahtarı"
Programda konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, "Tek Sağlık" yaklaşımının günümüz dünyasında sağlık sistemlerinin merkezinde yer alması gerektiğini vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu: "İnsan, hayvan ve çevre sağlığını birbirinden ayrı görmek mümkün değildir. Gıda güvenliğinden iklim değişikliğine, salgın hastalıklardan çevresel tehditlere kadar pek çok sorun ancak disiplinler arası iş birlikleri ile çözülebilir. TÜBA olarak bu alanda bilimsel üretimi desteklemeye, politika yapıcılarla akademi arasındaki köprüleri güçlendirmeye ve toplumun bilinçlenmesine katkı sunmaya devam edeceğiz. Erzurum’da Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen bu çalıştayın, ulusal ve uluslararası ölçekte önemli çıktılar üretmesini temenni ediyorum."

Çalıştayda Bilim İnsanları Deneyimlerini Paylaşacak
Açılış oturumunun ardından, TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Atak ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan bilimsel sunumlar gerçekleştirdi.
"ABD Örneği Üzerinden Araştırma Ekosisteminde Tek Sağlık Konsepti" başlıklı sunumuyla Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, uluslararası alanda Tek Sağlık yaklaşımının bilimsel ve kurumsal boyutlarına değinerek katılımcılara yeni bakış açıları kazandırdı.

"Disiplinler Arası İş Birliğiyle Çözüm Üretilecek"
Çalıştay boyunca farklı üniversitelerden akademisyenler, sağlık profesyonelleri ve kurum temsilcileri; iklim değişikliği, çevresel faktörler, gıda güvenliği ve salgın hastalıklar başta olmak üzere birçok konuya bütüncül bir perspektiften yaklaşarak çözüm önerilerini tartışacak.
Programın sonunda yapılan değerlendirmelerde, çalıştayın yalnızca bilimsel bir platform olmanın ötesinde, Türkiye’nin sağlık politikalarına katkı sağlayacak somut öneriler geliştirmesi hedeflendiği vurgulandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ