TDED’den bir vefa örneği; “Dünden Bugüne Erzurum’da Edebiyat Mahfilleri”

TDED’den bir vefa örneği; “Dünden Bugüne Erzurum’da Edebiyat Mahfilleri”

Kültür Sanat 7.03.2024 10:31:08 0
TDED’den bir vefa örneği; “Dünden Bugüne Erzurum’da Edebiyat Mahfilleri”
Tarih: 07.03.2024 10:31 Güncelleme: 07.03.2024 10:31
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şubesi ile Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yazarlık Kulübü’nün ortaklaşa tertip ettiği programda Prof. Dr. Erdoğan Erbay “Geçmişten Bugün Erzurum’da Edebiyat Mahfilleri”ni anlatıyor.
Her hafta cuma günleri gerçekleştirilen programda Prof. Dr. Erbay amaçlarının sadece şehrin kültür hayatına bir not düşürmek olmadığını, aynı zamanda şehre hizmet etmiş önemli hocalara vefa göstermek ve yeni nesillere bu kıymetli hocaları tanıtmak olduğunu ifade etti. Aynı zamanda Türkiye Dil ve Edebiyatı Derneği Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Erdoğan Erbay tarihi ticaret yollarının kavşağında bulunan kadim şehir Erzurum’un bir şehirden öte Türkistan ve Anadolu irfanının inşa ve ihya ettiği mühim bir kültür merkezi olduğunu hatırlatarak Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin şehrin kültür ve edebiyat mahfillerine katkısından ve öneminden bahsetti.
Prof. Erbay sözlerine şöyle devam etti: “Yirminci yüz yılın ikinci yarısını edebiyat adına inşa eden mekân ve mahfillerden birisi, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’dir. Bu hakikatin tecellisinin merkez üssü özelde Erzurum olsa da üssü mekân tutan kahraman gönüllülerin nazar-ı im’anlarının tarassut kudretinin ihata ettiği saha çok daha geniştir. Sabit ayakları Erzurum’da sebatla derinleşirken, diğer ayakları çevreyi tenvirin heyecanıyla mesttir. O şartlarda icra ve ifa ettikleri faaliyetleri samimiyet ve minnetle dikkate almak, selef-halef hukuku ve hakkı teslimin kabulü bakımından beyanı zarurî hallerdendir. Aslında, Edebiyat Fakültesi’nin edebiyat ve sanat adına ortaya koyduğu gayretin tarihini, bir bellek olarak çok daha eskiye götürmek mümkündür. Zira 1920’li yıllarda Erzurum’da bir üniversite bulunmuyor olsa da kadim şehrin asırlardır biriktirdiği gelenek, zevk ve değerlerin tamamına şehadete kabiliyetli bir sanatkâr-mütefekkir insanla ilk nüvelerinin atıldığı söylenebilir. Bu isim, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan başkası değildir.”
Üç hafta süren programlarda Ahmed Hamdi Tanpınar’dan Mehmet Kaplan’a, Hüseyin Ayan’dan Efrasiyab Gemalmaz’a şehrin edebiyat mahfillerinde iz bırakmış hocalardan bahseden Prof. Dr. Erbay ilerleyen programlarda Kaya Bilgegil, Haluk İpekten, Orhan Okay gibi vefat etmiş hocaları da anacaklarını söyledi. Sunuculuğunu Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Eda Yuvaşen’in yaptığı ve edebiyaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği “Dünden Bugüne Erzurum’da Edebiyat Mahfilleri” programının üçüncüsü 8 Mart Cuma 19.00’da dernek merkezinde gerçekleşecek ve program Ramazan’dan sonra devam edilecek.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Şehit Eren Bülbül Dart Şampiyonası Erzincan’da başladı


Van Spor

Diyadin’de geleceğin sporcuları keşfediliyor


Van Spor

Türkiye’nin en uzun parkurunda kürekler milli takım için çekiliyor


Van Spor

Elazığspor, kulüp lisansı almaya hak kazandı


Van Spor

Yeşilay Türkiye Rafting Şampiyonası ve Milli Takım Seçme Yarışları başladı


Van Spor

Kars 36 Spor U16 Takımı Türkiye Şampiyonası için Bingöl yolunda


Van Spor

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ