TBMM'den Siber Güvenlik Yasası: Milli Güvenliğin Yeni Kalkanı

TBMM Genel Kurulu, siber güvenliği güçlendirecek önemli bir düzenlemeyi yasalaştırdı. Teklif, milli güvenliğin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilen siber uzayın korunmasını hedefliyor.

Bilim ve Teknoloji 13.03.2025 14:19:00 0
TBMM
Tarih: 13.03.2025 14:20 Güncelleme: 13.03.2025 14:19

TBMM Genel Kurulu, siber güvenliği güçlendirecek önemli bir düzenlemeyi yasalaştırdı. Teklif, milli güvenliğin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilen siber uzayın korunmasını hedefliyor.

Siber Güvenlik Kurulunun Yetki ve Kapsamı Belirlendi

TBMM’de yapılan görüşmelerin ardından kabul edilen yasa teklifi ile birlikte, siber güvenlik alanında koordinasyonu sağlayacak ve stratejik kararlar alacak bir Siber Güvenlik Kurulu kurulacak. Bu kurulun yetki alanı, kamu kurumları, özel sektör kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini kapsayacak geniş bir yelpazeye yayılacak.

Teklif kapsamında yürütülen istihbari faaliyetler ile Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu uyarınca yürütülen çalışmalar, kanun kapsamı dışında tutulurken, düzenleme siber uzayda aktif olan tüm kurum ve kuruluşları etkileyecek.

Siber Güvenlik Artık Milli Güvenliğin Ayrılmaz Parçası

Yasa ile birlikte siber güvenlik, milli güvenliğin ayrılmaz bir parçası olarak tanımlanıyor. Bu durum, kritik altyapıların ve bilişim sistemlerinin korunmasına yönelik önlemlerin daha da sıkılaştırılmasını gerektiriyor. Amaç, güvenli bir siber uzay oluşturarak ülke genelinde bilgi teknolojilerinin kesintisiz ve güvenilir bir şekilde kullanılmasını sağlamak.

Yasa, siber güvenlik çalışmalarının kurumsal, sürdürülebilir ve sürekli olmasını öngörüyor. Bu bağlamda, hizmet ve ürünlerin tüm yaşam döngüsü boyunca siber güvenlik tedbirlerinin uygulanması zorunlu hale geliyor. Ayrıca, siber güvenliğin sağlanmasında öncelik yerli ve milli ürünlere verilecek.

Siber Güvenlik Başkanlığının Görevleri Netleştirildi

Yeni yasa ile birlikte Siber Güvenlik Başkanlığı'nın görevleri de yeniden tanımlandı. Başkanlık, kritik altyapıların ve bilişim sistemlerinin siber dayanıklılığını artırma, siber saldırılara karşı koruma sağlama, saldırıları tespit etme, önleme ve etkilerini azaltma gibi önemli sorumluluklar üstlenecek.

Yasa ayrıca, kamu kurumları, özel sektör kuruluşları ve bireylerin siber güvenlik politikalarına uyumundan sorumlu tutulmasını öngörüyor. Siber güvenlik süreçlerinde hesap verebilirlik ilkesi benimsenerek, tüm paydaşların sorumluluğu artırılacak.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ