Tarihi Karar: Birleşmiş Milletler'den Gazze İçin Ateşkes Onayı

BM Güvenlik Konseyi'nden önemli karar: Gazze ateşkesi onaylandı.

Dünya 10.06.2024 23:12:00 0
Tarihi Karar: Birleşmiş Milletler
Tarih: 10.06.2024 23:23

GAZZE İÇİN TARİHİ ATEŞKES KARARI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Gazze için sunduğu daimi ateşkes teklifini onayladı.

GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTI: ABD'NİN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

7 Ekim 2023'te başlayan ve İsrail'in Hamas'a yönelik operasyonları sonucu büyük zarar gören Gazze için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yeniden toplandı. ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ve Gazze'de hemen ateşkes öngören üç aşamalı teklifin desteklenmesi talep edilen karar tasarısı, Konsey tarafından kabul gördü.

OYLAMADA RUSYA'NIN TAVRI: ÇEKİMSER KALDI

15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada ABD'nin karar tasarısı büyük çoğunlukla destek buldu ve 14 "evet" oyu aldı. Rusya ise çekimser kalarak tasarıya oy vermedi. Kabul edilen karar tasarısı, özellikle Mısır, ABD ve Katar'ın yapmış olduğu diplomatik girişimleri vurgularken, Biden'ın 31 Mayıs'ta sunduğu üç aşamalı ateşkes önerisini memnuniyetle karşıladığını ifade etti. İsrail'in öneriyi kabul etmesi ve Hamas'a ateşkes çağrısını yapması ile teklifin kabulüne vurgu yapıldı.

ÜÇ AŞAMALI ATEŞKES TEKLİFİ VE İÇERİĞİ

Kararla birlikte Biden'ın önerdiği üç aşamalı ateşkes kapsamında; ilk olarak hemen ateşkesin başlaması, esir takası, İsrail güçlerinin geri çekilmesi, insani yardımların artırılması ve Filistinli sivillerin evlerine dönmesinin sağlanması öngörülüyor. İkinci aşamada tüm esirlerin serbest bırakılacakları, İsrail'in tamamen çekilmesi talep ediliyor. Üçüncü aşamada ise Gazze'nin yeniden inşasına başlanacağı belirtiliyor.

MÜZAKERELER VE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

Müzakerelerin altı haftadan fazla sürmesi durumunda ateşkesin sürmeye devam etmesi öngörülüyor. Anlaşmanın önemi vurgulanarak Birleşmiş Milletler üyelerinden destek istendi. Ayrıca, karar metninde iki devletli çözüme desteklenmesi ve Gazze Şeridi ile Batı Şeria'nın Filistin yönetimi altında birleştirilmesinin önemi vurgulandı.

"TAMPON BÖLGE'YE KARŞI ÇIKAN İFADE ÇIKARILDI

Oylamaya sunulan son metinde, ABD'nin ilk tasarısında yer alan ve "tampon bölge" oluşturulmasına karşı çıkışı yansıtan ifadenin çıkarıldığı gözlemlendi. Ayrıca, Biden'ın üç aşamalı teklifinin resmi belgelerde yer almaması eleştirilere neden oldu. Önceki dönemde, ABD'nin çeşitli BMGK üyelerinin Gazze'de ateşkes talep eden tasarıları veto ettiği hatırlatıldı. Biden'in ateşkes önerisi ve Gazze'nin geleceği ile ilgili detaylar da konuşulan konular arasında yer aldı.-


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem