Tarihi Taş Ambarlar, kapalı çarşı ve müzeye dönüşüyor

Tarihi Taş Ambarlar, kapalı çarşı ve müzeye dönüşüyor

Kültür Sanat 23.07.2025 09:11:44 0
Tarihi Taş Ambarlar, kapalı çarşı ve müzeye dönüşüyor
Tarih: 23.07.2025 09:11 Güncelleme: 23.07.2025 09:11
Erzurum’un tarihi ve kültürel mirasını gün yüzüne çıkaracak önemli bir proje daha başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen "Erzurum Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müzesi Projesi" için destek sözleşmesi imzalandı.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek projenin imza törenine; Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven ve projeye katkı sağlayan kurum yetkilileri katıldı.
Tarihi Yapıya Modern Dokunuş
Proje kapsamında, Yakutiye ilçesinde bulunan ve kentin tarihi dokusunun önemli bir parçası olan tarihi Taş Ambarlar aslına uygun şekilde restore edilerek kapalı çarşı ve diorama müzesi olarak yeniden işlevlendirilecek. Restorasyon çalışmalarında yapının özgün mimarisine sadık kalınarak taş işçiliği ön planda tutulacak, modern çatı sistemleriyle desteklenmiş doğal aydınlatmalı iç mekânlar oluşturulacak. 7 bin 120 metrekarelik alanda hayata geçirilecek proje için Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında 50 milyon TL hibe sağlanacak. Proje içerisinde; 66 dükkândan oluşan yöresel ürünler çarşısı, 6 adet diorama salonu, cep sineması ve sosyal alanlar, restoranlar ve mescit gibi hizmet birimleri yer alacak.
Ekonomiye ve Turizme Katkı
Projeyle birlikte doğrudan 20 kişilik, dolaylı olarak ise yaklaşık 200 kişilik istihdam sağlanması hedefleniyor. Aynı zamanda proje, Erzurum’a gelen yerli ve yabancı turistlerin şehir merkezinde daha uzun süre vakit geçirmelerine, Erzurum’un geleneksel el sanatlarıyla tanışmalarına ve yöresel lezzetleri deneyimlemelerine olanak sunacak.
Stratejik Konumu Dikkat Çekiyor
Yeni müze ve çarşı kompleksi, Erzurum’un simgesel tarihi yapıları olan Ulu Cami, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Lalapaşa Camisi ve Rüstem Paşa Bedesteni gibi önemli turistik alanlara yakınlığıyla da dikkat çekiyor. Proje, daha önce CMDP kapsamında desteklenen "Kültür Yolu" ve "Üç Kümbetler Çevresi İyileştirme Projesi" gibi çalışmalarla da bütünlük sağlayacak.
Dört Mevsim Turizm Hedefine Katkı
Projenin tamamlanmasıyla birlikte Erzurum, dört mevsim turizm hedeflerine bir adım daha yaklaşmış olacak. Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müzesi, Erzurum’un kültürel mirasını koruyan ve geleceğe taşıyan sembol yapılardan biri haline gelecek.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ