Erzurum Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, 23 Temmuz 1919’da toplanan Erzurum Kongresi’nin 106’nci yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Başkan Tanfer, "Bağımsızlık Meşalesi Erzurum’da yakıldı. Erzurum Kongresi’nin ruhuna sahip çıkacağız" dedi.
Erzurum Kongresi’nin, Türkiye’nin yakın tarihi bakımından dönüm noktası olduğunu belirten Kent Konseyi Başkanı Başkan Tanfer, " İşgale uğramış, ordusu dağılmış, topu, tüfeği değil, kazması, küreği dahi kalmamış bir millet ’Ya Allah’ diyerek ayağa kalktı ve yeniden özgürlük, istiklal ve istikbal mücadelesini verdiği o günlerin tarihi dönüm noktalarından birisi Erzurum Kongresi’dir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Havza ve Amasya tamimlerinden sonra gerçekleştirdiği Erzurum Kongresi, aynı zamanda yeni dönemin başlangıcı, o acılardan kurtuluşun ve istiklal mücadelesi vermenin en önemli dönüm noktalarından birisiydi’’ dedi.
’’Erzurum Kongresi’nin ruhuna sahip çıkacağız.’’
Erzurum Kongresi’ndeki ruhun, Misak- ı Milli sınırlarını yeniden belirleyen ve bu sınırlar üzerinde ayağa kalkmamızı sağlayan bir ruh olduğunu söyleyen Tanfer, " Türkiye’nin mandacı ve himayeci anlayışla asla yürümeyeceğini, yani bağımsız bir ülke olarak ayağa kalkmaktan başka çaresi olmadığını cümle aleme ilan etmiştir. Bu tam bağımsız Türkiye ideali etrafında gücümüzü bilerek, hayale kapılmadan rasyonel bir şekilde bu ülkenin hem gücünü hem itibarını artırmaktır. Bu nedenle Erzurum Kongresi’nin ruhuna sahip çıkacağız. Erzurum Kongresi’ nde sadece bu bölgenin değil, aslında milletin geleceğini tayin eden kararlar alınmıştır. Zaferin ilk adımı, bağımsızlığın kapısı olan Erzurum Kongresi kararları Türk milletinin azim ve kararlılığının bir örneğini teşkil etmektedir. Türk milletinin tarihi şeref sayfalarından biri olan bu kongreye, Erzurum halkı, büyük bir heyecan ve vatan aşkıyla destek vermiş, hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır" diye konuştu.
’’Erzurum Kongresi’ni bir araya getiren Anadolu’nun irfanıdır’’
Milli Mücadele’nin teşkilatlı bir yapıya bürünmesinde ve Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde önemli aşamalarından biri olan Erzurum Kongresi’nin, "milli mücadeleyi zafere götüren istiklali tam ruhunu inşa etmede engin bir ufuk olduğunu" belirten Tanfer, sözlerini şöyle sürdürdü, "19 Mayıs Samsun, 24 -25 Mayıs Havza ve Amasya Tamimlerinden sonra Kurtuluş Savaşı’nın en önemli adımlarından birini oluşturan Erzurum Kongresi, her biri birer ölümsüz meşale, hüviyet, kabiliyet ve kutsiyette olan delegeleri ile birlikte, milletimizin kendi geleceğine ve özgürlüğüne sahip çıkmak için gösterdiği mücadele yolunda mihenk taşını oluşturmuştur. Tarihi Kongrenin Erzurum’u birleştirici özelliği tarih boyunca öne çıkmıştır. Çünkü Erzurum, Anadolu’nun kuzeyini, doğusunu ve batısını birleştiren kavşak noktasındadır. Kongre’nin ilan edilmesinden bir yıl önce, ağır bir Ermeni mezalimine sahne olan Erzurum, bu işgal ve mezalimin sonucunda, "ölümün kesin zaferini ilan ettiği" bir şehir haline gelmişti. Fakat yine Erzurum’da ortaya konan; mücadeleyi zafere ulaştıran o yüksek şuur, kararlılık, şecaat ve azim, vatanı benzer bir ölüme, yok oluşa mahkum etmek isteyen tasallutu kesin ve dönülmez bir şekilde akamete uğratmıştır. Milli mücadele yıllarında kendini ortaya koyan yüksek şuur, bugün de bizlere ilham kaynağı olmaya ve geleceğe yürüyüşümüzde bizlere güç katmaya devam etmektedir. Birlik ve beraberliğimizden asla ödün vermeden, ülkemizi daha da güçlendirmek için aynı azimle çalışmalarımızı sürdürmek ise vazifemiz ve geleceğe yürüyüşümüzde en büyük gücümüzdür. Erzurum Kongresi’ni o zor şartlarda bir araya getiren tek şey Anadolu’nun irfanıdır, bu milletin özüdür, bu milletin hakikatidir, bu milletin inançlarıdır, bu milletin değerleridir. Erzurum Kongresi’ni bir araya getiren ve tarihi bir adım olarak önümüze koyan birlik ve beraberlik ruhudur. Erzurum Kongresi’nin ruhuna sahip çıkacağız. Bu azim, kararlılık ve inançla, Kongre’nin 106’ncı yıl dönümünü bir kez daha kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm Kongre üyeleri ile İstiklal mücadelesinin tüm kahramanlarını rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum."