Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, altyapı, enerji, savunma, spor, eğlence ve turizm gibi çeşitli alanlarda iş birliğini güçlendirecek "Stratejik Ortaklık Konseyi" kurulması konusunda anlaşıldığını duyurdu. İki lider, bu gelişmeyi, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olarak nitelendirdi.
MELONİ VE BİN SELMAN'DAN YÜKSEK PROFİLLİ GÖRÜŞME
İtalya'nın Başbakanı Giorgia Meloni, geçtiğimiz hafta sonu Suudi Arabistan'ın El-Ula şehrinde Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya gelerek, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileri taşıyacak bir dizi anlaşmaya imza attı. Görüşmelerin yapıldığı El-Ula, Suudi Arabistan'ın önemli tarihi ve turistik bölgelerinden biri olarak bilinir.
ÇOK YÖNLÜ EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ
Bu kapsamlı anlaşma, iki ülke arasında yaklaşık 10 milyar dolar değerinde ticari ve sanayi iş birliğini de beraberinde getirdi. Anlaşma ayrıca, devlet kurumları arası iş birliklerinin yanı sıra kamu ve özel sektör arasında da çeşitli mutabakat zabıtlarını içeriyor. Stratejik iş birliği, özellikle altyapı, enerji ve savunma gibi kritik alanlarda yoğunlaşacak.
EĞLENCE VE TURİZM SEKTÖRLERİNE YÖNELİK GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI
Anlaşma, aynı zamanda iki ülke arasında spor, eğlence ve turizm alanlarında da iş birliklerini güçlendirilmesini hedefliyor. Bu sektörlere yönelik yatırımların her iki tarafın kültürel ve toplumsal gelişimine önemli katkılarda bulunması bekleniyor.
UZUN VADELİ ENERJİ İŞ BİRLİĞİ
Önceden duyurulan ve 2025 yılına kadar sürecek olan İtalya ve Suudi Arabistan arasındaki enerji iş birliği anlaşması, yenilenebilir enerji kaynaklarına ve çevreyi koruyucu teknolojilere odaklanıyor. Bu iş birliği çerçevesinde, Suudi Arabistan'dan üretilen hidrojenin Avrupa'ya, özellikle İtalya üzerinden tedarik edilmesi planlanmakta. Bu hamle, her iki ülkenin enerji portföyünü çeşitlendirme ve çevresel sürdürülebilirliği artırma yollarını araştırmalarına imkan tanıyor.