Sürdürülebilir tarımda üniversite-sanayi iş birliği

Sürdürülebilir tarımda üniversite-sanayi iş birliği

Eğitim 13.01.2025 11:21:01 0
Sürdürülebilir tarımda üniversite-sanayi iş birliği
Tarih: 13.01.2025 11:21 Güncelleme: 13.01.2025 11:21
Atatürk Üniversitesi, sürdürülebilir tarım ve organik bitki üretimi konusunda önemli bir iş birliğine imza attı.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ile Agrokur Organik ve Tıbbi Aromatik Bitkiler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Okur tarafından imzalanan protokol ile organik tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi, eğitimi ve araştırmaları yeni bir boyut kazanacak.
Protokol kapsamında Atatürk Üniversitesine bağlı 25 dekarlık arazide, organik tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda taraflar, sürdürülebilir tarım yöntemlerini hayata geçirerek eğitim, araştırma ve üretim faaliyetlerini destekleyecek. Proje, özellikle sulu tarım uygulamaları ve organik bitki üretimi üzerine odaklanacak.
Tıbbi Aromatik Bitkilerde Yeni Dönem Başlıyor
Atatürk Üniversitesi, protokol çerçevesinde akademik destek sağlayarak öğrencilerin eğitim ve öğretim faaliyetlerine katkıda bulunacak. Ayrıca, Agrokur Organik A.Ş. tarafından sağlanacak altyapı ve lojistik destekle İzmir kekiği, adaçayı, biberiye, melisa gibi çeşitli bitkilerin fideleri temin edilecek ve üretim süreçleri gerçekleştirilecek. Her bir bitki için hem sulu hem de susuz tarım denemeleri yapılacak.
Protokol, tarımsal üretim projelerinin yanı sıra akademik çalışmaları da teşvik edecek. Atatürk Üniversitesi Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan çalışmalarla tarımsal üretimden elde edilen gelirler, üniversitenin araştırma faaliyetlerinde kullanılacak.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, protokole ilişkin yaptığı açıklamada: “Atatürk Üniversitesi olarak sürdürülebilir tarım uygulamaları ve organik bitki üretimi konusunda öncü bir rol üstlenmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu iş birliğinin hem bilimsel çalışmalara hem de bölgesel kalkınmaya katkı sunacağına inanıyorum” dedi.
Agrokur Organik ve Tıbbi Aromatik Bitkiler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Okur ise: “Üniversite ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, hem sektörel anlamda hem de bilimsel açıdan önemli bir adım. Organik tarımı destekleyen projelerimizle sürdürülebilirliğe katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Tarım Alanında Örnek İş Birliği
Proje kapsamında, sulama sistemleri kurulacak, gerekli ekipmanlar temin edilecek ve tarımsal üretim için ihtiyaç duyulan altyapı oluşturulacak. Ayrıca, elde edilen ürünlerden gelir elde edilerek bu gelirler üniversitenin araştırma çalışmalarında değerlendirilecek. Protokol, imzalandığı tarihten itibaren dört yıl süreyle geçerli olacak.
Bu iş birliği, Atatürk Üniversitesinin tarımsal araştırma ve eğitim konularındaki öncü rolünü bir kez daha ortaya koyarken, bölgesel kalkınmaya da büyük katkı sağlayacak.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ