SÜ’de depremzedelere destek olacak gönüllülere eğitim verildi

SÜ’de depremzedelere destek olacak gönüllülere eğitim verildi

Eğitim 12.02.2023 10:43:26 0
SÜ’de depremzedelere destek olacak gönüllülere eğitim verildi
Tarih: 12.02.2023 10:43 Güncelleme: 12.02.2023 10:43
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümündeki akademisyenler tarafından Konya’daki depremzedelere psikolojik destek verecek uygun formasyona sahip gönüllülere yönelik eğitim semineri düzenlendi.
Sultan Alparslan Kültür Merkezinde gerçekleştirilen eğitim seminerinin açılış konuşmasını yapan SÜ Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökhan Arslantürk, “Psikolojik ilk yardım hizmeti, hepimizin aşina olduğu bir konu. Farklı uzmanlık düzeylerinden kişilerle buradayız. Yapacağımız işin hassasiyetini göz önüne aldığımızda bir ön hazırlık yapmak, bir eğitim vererek sahaya çıkmanın faydalı olacağını düşündük. En temel ilkemiz, önce zarar vermeyeceksin. Biz potansiyel zararların önüne geçebilmek adına bugün bu eğitimin elzem olduğunu düşündük. Bu eğitim, sahada karşılaşabileceğimiz muhtemel durumlara ilişkin ne yapmamız ve ne yapmamamız gerektiği üzerinden yapılıyor. Bugün salonda bulunan farklı uzmanlıklardan gönüllülerimizi dengeli, homojen bir durum oluşturacak şekilde hocalarımızın koordinasyonunda dağıtacağız. Her hocanın kendi ekibi, sorumlu olacağı bir alan olacak. Temel amacımız, aynı depremzedelere aynı kişilerin temas etmesi. Gruplarımız, çocuk ve yetişkinlere göre yönlendirilecek” dedi.
SÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Karakuş da, “Psikolojik ilk yardım; afet, şiddet, kaza, terör saldırısı gibi bireysel ya da toplumsal düzeyde olumsuz etkilere neden olan herhangi bir olay esnasında ya da sonrasında gerçekleştirilen ilk psiko - sosyal ilk müdahale yaklaşımıdır. Gönüllülerle burada toplanmamızın amacı, Konya’ya gelen depremzedelerin yalnız olmadığını hissettirebilmek adına bizim temasa geçebilmemiz” diye konuştu.
Afetlerde etik ilkeler başlıklı sunum gerçekleştiren SÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Akçay, “Toplum olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte hepimiz hızlıca yaraları sarma ve iyileşme noktasında bir çaba içerisindeyiz. Bu çabayı kimileri deprem bölgesinde kimileri bulunduğu bölgede gösteriyor. Bu zor zamanları aşabilmek için de dayanışmaya ihtiyaç duyuyoruz. Bugün burada hepimiz bir arada olarak bu dayanışmanın en iyi örneklerinden bir tanesini gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
Afetlerin çocuk ruh sağlığı üzerine etkileri ve psikolojik ilk yardım hizmetlerinde çocukla iletişim konularında bilgi veren SÜ Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Şükrü Aydın ise, “Psikolojik ilk yardımda depremzedelerin talep ettiği bilgilere ulaşmaya çalışıyoruz. Nelere ihtiyaçları olduğunu belirlemek gerekiyor. Çocuk veya ebeveynler çok stresli ise yalnız kalmadıklarından emin olmak önemli. Ses tonumuzu sakin ve yumuşak bir şekilde tutmak gerekiyor. Çocukla göz teması kurarken aynı hizada olmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Eğitim semineri; Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Doğa Başer, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Esra Çebi, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden Arş. Gör. Melek Fatma Nur Tarakçıoğlu, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden Arş. Gör. Şeyma Begüm Harmancı ve Klinik Psikoloji Doktorantı Fatih Mehmet Aslan’ın sunumlarıyla devam etti.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ