Sporcu kimliğiyle başlayan, sosyal sorumlulukla büyüyen bir hikaye

Sporcu kimliğiyle başlayan, sosyal sorumlulukla büyüyen bir hikaye

Genel 8.03.2025 11:06:50 0
Sporcu kimliğiyle başlayan, sosyal sorumlulukla büyüyen bir hikaye
Tarih: 08.03.2025 11:06 Güncelleme: 08.03.2025 11:06
Elazığ’da yaşayan Gülnar Karagöl, kadınların sporda ve sosyal hayatta daha fazla yer alması için mücadele ederek binlerce kadına ilham oldu. Kurduğu dernekle mağdur kadınlara destek sağlayan Karagöl, şu anda Elazığ Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Derneği başkanı olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Elazığ’da ikamet eden 2 çocuk annesi Gülnar Karagöl, kadınların sporda ve sosyal hayatta daha fazla yer alması için mücadele ederek, küçük yaşlardan itibaren spora ilgi duymaya başladı. Yetiştiği çevrede kız çocuklarının spor yapması yaygın bir durum olmaması, o dönemde bu algıyı kırarak memleketi Iğdır’ın ilk kadın sporcusu olmayı başaran Karagöl, kendisinden sonra binlerce kadının spora yönelmesine öncülük etti. Daha sonra öğretmenlik yaptığı yıllarda öğrencileri ve aileleriyle yakın ilişkiler kuran Karagöl, özellikle kırsal kesimde yaşayan kadınların sosyal hayata daha fazla katılım sağlaması için projeler üretmeye başladı. Bu süreçte geliştirdiği "Kadınlarımızın Melodisi" adlı proje, dönemin Elazığ Vali Yardımcısının desteğiyle bir dernek çatısı altında büyüdü. Karagöl, kurduğu dernek aracılığıyla maddi sıkıntı yaşayan, istismar ve şiddet mağduru kadınlara destek sağlayarak onların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesine katkıda bulundu. Geçtiğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kurulan dernek, kadınlara yönelik meslek edinme kursları düzenleyerek onların ekonomik bağımsızlık kazanmasına destek verdi. Kadınların hayallerinin peşinden gitmesi gerektiğini vurgulayan Karagöl, sporda ve sosyal hayatta kadınların daha fazla yer alması için çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

’’Iğdır’da benden sonra binlerce bayan sporcu geldi’’
Küçük yaşlarda başladığı sporda yaşadığı zorlu süreci anlatan Gülnar Karagöl (35), "Benim spora başladığım yaşlarda, hep erkek çocukları spor yapıyordu. Kız çocukları biraz daha ötekileştiriliyordu, yapılmasına izin verilmiyordu. Benim baş kaldırışım olmuştu kendi memleketimde, o yüzden Iğdır’ın ilk bayan sporcusu oldum ve çok da severek yaptım. Iğdır’da benden sonra arkamdan binlerce bayan sporcu geldi. Muhafazakar bir kesime sahiptik. Hem aile yapısı olarak kız çocuklarının spor yapılmasına hem de o dönemin şartlarına göre zorlu şartlarına göre spor yapamıyorduk. O dönemin cumhurbaşkanının özgürlükçü adımları sayesinde ve politikaları sayesinde kız çocuklarının spor yapma olanağının kapısı açıldı ve bende o kız çocuklarından biriyim. Öğretmenlik yaptığım dönemde öğrencilerin aileleriyle çok içli dışlıydım. Yıllarca köy çalıştım ve zorluydu oradaki kadınların hayatına nasıl değinebilirim, ya da nasıl sosyalleştirebilirim derken Kadınlarımızın Melodisi diye bir proje yazdım. Bu projeyi de dönemin Elazığ Vali Yardımcısı İdil hanıma göstermiştim, o da benim dernek kurmamı istedi. Babası tarafından maddi melik öğrencilerim olmuştu. Projenin içerisinde onlarda vardı. Hem maddi gücü hem istismarı hem de şiddet mağduru kadınların hayatına nasıl dokunabilirim ele almıştım ve bu konu hakkında bir proje yazdım. Vali yardımcımız bana dernek kurmam hakkında öncülük etti sonra da böyle bir dernek kurdum" dedi.

’’Hep büyük hayaller kurdum, peşinden gittim’’
8 Martın, derneklerinin kuruluş günü olduğunu dile getiren Karagöl, ’’Dünyadaki bütün kadınların, üreten kadınların, hayallerinin peşinden koşan ve asla vazgeçmeyen kadınların Kadınlar Gününü kutluyorum. Biz bu Kadınların Melodisi Projemizde çok büyük bir ekip haline geldik ve kadınlarımıza meslek edinme kursları açtık. Gezerken Öğreniyoruz Projesiyle kadınlarımızla Elazığ’ın bütün ilçelerini gezdik. Aynı zamanda çocuklarıyla yaptığı aktiviteler oldu ve o kadınlarımızın melodisinde kendi yaptığı evde yaptığı ürünlerin satışı için stant açtık. Hayallerinden vazgeçmesinler, üretmekten vazgeçmesinler, İmkansızlıklar içerisinde üreten vazgeçmeyen kadınlarız ben hayallerimden hiç vazgeçmedim ve hep büyük hayaller kurdum. Peşinden gittim" ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Gaziantep FK - Fenerbahçe Maçı - Canlı Takip Et


Van Spor

TFF'nin Hakem Krizi Kararı: Yabancı Hakem Yerine, Yerli ve Ahlaklı Hakemlik Vurgusu


Van Spor

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ