Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, VAR kararlarını eleştirdi

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Video Yardımcı Hakem (VAR) sisteminde alınan kararlarla ilgili Türkiye Futbol Federasyon Merkez Hakem Kuruluna eleştirilerde bulundu.

Van Spor 4.12.2019 15:14:14 0
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, VAR kararlarını eleştirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.12.2019 15:14

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Fenerbahçe dergisinin aralık sayısında yer alan yazısında, hakem kararlarına değinerek, "Ülke futbolunun, henüz 13. haftada, adil rekabet ortamının sağlanamadığı ve dolayısıyla sisteme güvenin endişe verici seviyeye geldiği konusunda, neredeyse kamuoyunun tümü, hemfikir duruma gelmiştir." şeklinde görüş belirtti.

Göreve geldikleri günden bu yana iyi şartların oluşması için gerekli sorumlulukları alacaklarını açıkladıklarını hatırlatan Koç, "Biz adalete vurgu yaptıkça bilhassa Fenerbahçe özelindeki tutum, davranış ve kararlar her geçen gün daha da kötüye gitti. Geldiğimiz noktada, ilgililerin kendilerini sorgulamadığı, bu çarpık duruma çeşitli bahanelerle sahip çıktığı, sorunlara çözüm üretmediği ve bir pozisyon almadığı takdirde sistemin kangren olması kaçınılmazdır." ifadelerine yer verdi.

Fenerbahçe'nin hiçbir durum ve koşulda bir ayrıcalık talep etmediğini vurgulayan Koç, şunları kaydetti:

"Türkiye Futbol Federasyonu kararlarından başlayarak hakem atamalarında, hakem kararlarında ve VAR uygulamalarında standartların yakalanamaması karmaşaya sebep olmaktadır. Biz, Fenerbahçe olarak dile getirdiğimiz bu durumu, soyut iddialara dayandırmanın ötesinde haftalardır yaşadığımız somut örneklerle anlatıyoruz. Mesela; sezon başından itibaren kazandığımız maçların hakemlerinin bir sonraki hafta görev alamaması, puan kaybettiğimiz maçların hakemlerinin ise bir sonraki hafta görev alıyor olması gerçeği kesinlikle tesadüfle açıklanamayacağına göre bunun sebebi nedir? Ligin 10. haftasında, tartışmalı hakem kararlarıyla gündeme damgasını vuran Trabzonspor-Göztepe, BTC Türk Malatyaspor-Kasımpaşa ve Kayserispor-Fenerbahçe maçlarının ardından iki maçın hakemine görev verilmezken hatalı kararlarıyla puan kaybımıza sebep olduğu kamuoyu tarafından da kabul edilen maçımızın hakemi, bir hafta sonra görev almıştır. Bu atama süreçlerinin mantıkla açıklanabilecek bir durumu var mıdır yoksa hakemlere bir mesaj hatta açıkça bir komut niteliği mi taşımaktadır?"

"Fenerbahçe için kurallar sanki farklı uygulanmakta"

BtcTurk Malatyaspor maçında kazandıkları penaltıyla ilgili kararı da hatırlatan Koç, şu değerlendirmede bulundu:

"Rakibimizin kalecisi önde olmasına rağmen penaltı tekrar edilmez, pozisyon incelenmezken; Göztepe maçında rakibimiz penaltı atışını kaçırdığı ve akabinde gerçekleşen atağımızın takımımızın golüyle sonuçlandığı durumda VAR’a gidilerek golümüz iptal edilmiş, penaltı tekrarlanmıştır. Başlı başına bu durum tüm kamuoyunun da kabul ettiği gibi, vurguladığımız çifte standartı gözler önüne sermektedir. Ancak bu iptal kararını veren gözler, kalecinin ihlalini görmekte başarılı oldukları kadar penaltıyı kullanan futbolcunun penaltı atış prensiplerine aykırı olarak hareketini keserek duraklama sonrası vuruşunu gerçekleştirdiğini görmezden gelmiştir. Halbuki bu kadar hassas inceleme imkanı bulunduğunda, bu detay tespit edilmiş olsa, süreçteki ilk ihlal olan bu hareket nedeniyle, penaltının tekrar edilmemesi sonucuna ulaşılmalıydı. Yani yaşanan çifte standart müteakip iki haftada iki penaltı atışında farklı uygulamalar yapılmasından da öte, aynı atış sırasındaki ihlaller bakımından dahi göze çarpmaktadır. Aynı maçta takımımızın 2. golünde yaşananlar ise skandala davetiye çıkaracak niteliktedir. Zira ekranları başında maçı takip eden futbolseverlerin ve spor yorumcularının dahi ilk bakışta ve kolaylıkla ofsayt olmadığını gördüğü pozisyonda, VAR’ın tam 4 dakika 17 saniye boyunca pozisyonu incelemesine mantıklı bir açıklama bulamıyoruz. Avrupa’daki örneklerinde IFAB verilerine göre BBC’nin derlediği VAR kararlarına yönelik haberde normal kontrol 20 saniye, eğer hakem kenara davet edilerek izlenmesi talep ediliyor ise 60 saniyede pozisyon karara bağlanmaktadır."

"Bu veriler içinde bulunduğumuz durumun, ne kadar garip olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır." ifadelerini kullanan Koç, yazısında ayrıca şu görüşlere yer verdi:

"Buradan tarafımızca çıkarılan mesaj; VAR sisteminin, pozisyon Fenerbahçe’nin lehine iken başka, Fenerbahçe’nin aleyhine olduğunda ise bambaşka şekilde kullanıldığıdır. Hakem atamaları, kararları, VAR uygulamaları toplamında büyük resimde görünen; Türk futbolunda adil rekabet ortamına zarar verecek, çelişkili ve kararların uygulandığı gerçeğidir. Ligin genelinde yaşanan, vahim tartışmalara yol açan durumlar artık açıklamaya muhtaç hale gelmiştir. Fenerbahçemizin kural hatası iddiası olduğu maçtan sonra henüz herhangi bir savunma dahi yapılmamışken gazetelere demeçler veren MHK Başkanı’nın, 13 haftalık süre boyunca ligin genelinde yaşanan tüm tartışma ve sorgulamalara dair hiçbir açıklamada bulunmaması bir başka tuhaf durumdur. Futbolumuzun içerisinde bulunduğu bu ortamda, Fenerbahçe için kurallar sanki farklı uygulanmakta, verilen kararlarda hiçbir objektif kıstas aranmamaktadır. 'Zor oyunu bozar' mantığıyla hareket edenler varsa buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz ki; Fenerbahçe camiası haklılığından aldığı güç ile bu sistemin karşısında duracak, değiştirmek için gereken her türlü gayreti gösterecek ve futbolda adil rekabet isteyen diğer kulüplerle birlikte sonunda başarılı olacaktır. Fenerbahçe yönetimi olarak, bu yanlış sistemin düzeltilmesine yönelik adımları geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da aynı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ