2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri ilklere sahne olacak

Avrupa Elemeleri, rekor katılımla ilk kez 55 takımla düzenlenecek, futbolseverler İsveçli yıldız oyuncu İbrahimovic'i yaklaşık 5 yıllık aranın ardından yeniden milli takım formasıyla izleyebilecek.

Van Spor 23.03.2021 13:49:23 0
2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri ilklere sahne olacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.03.2021 13:49

ANKARA (AA) - Katar'ın ev sahipliği yapacağı 2022 FIFA Dünya Kupası'nda 24 Mart Çarşamba günü başlayacak Avrupa Elemeleri, ilklere sahne olacak.

Avrupa Elemeleri'nde 10 grupta mücadele edecek 55 takımdan 13'ü, maçların ardından 2022 Dünya Kupası'na katılma şansı elde edecek.

Gruplarını lider tamamlayan takımların doğrudan katılacağı FIFA Dünya Kupası'na katılacak diğer 3 takım ise play-off turu maçlarının ardından belli olacak. 10 grup ikincisi ve UEFA Uluslar Ligi'nde Dünya Kupası vizesi alamayan en iyi dereceye sahip iki takımın katılacağı play-off turu maçlarının ardından Avrupa Elemeleri, son bulacak.

Salgın nedeniyle bazı maçların yeri değişti

Devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından ülkeler arasında yaşanan seyahat kısıtlamaları nedeniyle elemelerde bazı maçların yerleri değişti.

İlk 3 hafta maçlarının mart ayı içinde yapılacağı organizasyonda, E Grubu'nda Estonya-Çekya karşılaşması Polonya'daki Lublin Arena'da, A Grubu'nda Portekiz-Azerbaycan müsabakası İtalya'daki Juventus Stadı'nda, G Grubu'ndaki Norveç-Türkiye maçı ise İspanya'da La Rosaleda Stadı'nda oynanacak. D Grubu'nda Ukrayna'nın Finlandiya ve Kazakistan ile yapacağı maçlar ise kent değişikliğiyle Kiev Olimpiyat Stadı'nda yapılacak.

Türkiye 3. kez Dünya Kupası vizesi almaya çalışacak

Daha önce 1954 ve 2002 yıllarında Dünya Kupası'na katılan A Milli Takım, aynı başarıyı 3. kez tekrarlamak amacıyla eleme maçlarında sahaya çıkacak.

Son katıldığı Güney Kore ve Japonya'da düzenlenen 2002 Dünya Kupası'nda elde ettiği üçüncülükle turnuva tarihindeki en başarılı derecesini elde eden ay-yıldızlılar, Avrupa Elemeleri'nde G Grubu'nda Hollanda, Norveç, Karadağ, Letonya ve Cebelitarık ile karşılaşacak.

2022 FIFA Dünya Kupası'nda Avrupa Elemeleri, bazı ilklere ve rekorlara da sahne olacak.

Rekor katılım gerçekleşecek

Avrupa Elemeleri, rekor katılımla ilk kez 55 takımla düzenlenecek. Önceki rekor, 54 takımın yer aldığı Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'ne aitti.

İbrahimovic uzun bir aranın ardından yeniden milli takımda

Futbolseverler, yaklaşık 5 yıllık aranın ardından İtalya temsilcisi Milan'da kariyerini sürdüren İsveçli yıldız oyuncu Zlatan İbrahimovic'i yeniden milli takım formasıyla görebilecek.

21 Haziran 2016'da emekliye ayrıldığı milli takımına 39 yaşında yeniden dönen Ibrahimovic, Avrupa Elemeleri'nde B Grubu'nda mücadele edecek İsveç'in 25 Mart Perşembe günü Gürcistan ile oynayacağı karşılaşmada teknik ekibin görev vermesi halinde, milli forma özlemini uzun bir aranın ardından dindirecek.

En çok gol atan Ronaldo

İtalya ekibi Juventus'ta forma giyen yıldız oyuncu Cristiano Ronaldo, Avrupa Elemeleri tarihinde rakip ağları en çok sarsan oyuncu konumunda.

Ronaldo, Portekiz Milli Takımı formasıyla Avrupa Elemeleri'nde 38 karşılaşmada 30 gole imza attı. 36 yaşındaki oyuncu, 2018 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde ise 15 gole tek başına imza attı.

Rusya, finale kalırsa tarafsız ülke konumuyla yarışacak

Önceki Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Rusya, 2019 yılında Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından uluslararası spor organizasyonlarından 4 yıl men cezası alması nedeniyle 2022 Dünya Kupası'nda finallere kalması halinde tarafsız ülke unvanıyla turnuvada yer alacak.

Söz konusu cezanın süresi, Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) tarafından iki yıl kısaltılarak 16 Aralık 2022 tarihine çekilmesine rağmen Rusya Milli Takımı, 21 Kasım-18 Aralık 2022 tarihlerinde düzenlenecek Dünya Kupası'nda milli marşı ve bayrağından yoksun kalacak.

Katar'da ilkler gerçekleşecek

Yüksek hava sıcaklığı nedeniyle özel klimalı sistemlerle donatılacak statlarda oynanacak 2022 Dünya Kupası'nın ev sahibi Katar, bu turnuvayla bazı ilklere imza atacak.

2022 Dünya Kupası, Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu ve Arap devletleri arasında organizasyonun düzenleneceği ilk ülke olacak.

Turnuvaya ev sahipliği yaptığı için doğrudan katılma hakkı bulunan Katar ise bu süreçte elemelerin A Grubu'nda yer alan Portekiz, Sırbistan, İrlanda Cumhuriyeti, Lüksemburg ile dostluk maçlarına çıkacak ve bu maçların elemelere puan katkısı olmayacak.

Dünya Kupası elemelerine ait bazı rekorlar ise şöyle:

Brezilya-Kolombiya maçında seyirci rekoru kırıldı

Brezilya ile Kolombiya arasında 1977'de Rio de Janeiro kentindeki tarihi Maracana Stadı'nda oynanan maçı, 162 bin 764 biletli seyirci tribünden takip etti.

Bu rakam, Dünya Kupası elemelerinde bir maçta en çok seyircinin katılım gösterdiği karşılaşma olarak tarihe geçti.

En gollü maç

FIFA Dünya Kupası Elemeleri'nde en gollü maç ise Avustralya ile Amerikan Samoası arasında 2001 yılında oynanan mücadele oldu.

2002 Dünya Kupası ön elemelerinde 11 Nisan 2001'de Avustralya'nın Coffs Harbour Stadyumu'nda oynanan maçta Avustralya, Amerikan Samoası Milli Takımı'nı 31-0 yendi.

Bu skor, FIFA Dünya Kupası Elemeleri'nde en gollü maçın yanı sıra uluslararası bir maçta alınan en farklı skor olarak tarihe geçti.

Maçı 13 golle tamamlayan Archie Thompson da uluslararası bir maçta en çok gol atan futbolcu unvanını kazandı.

Brezilya elemelerde takılmayan tek takım

Dünya Kupası'nda 21 kez finale kalarak bu alanda rekoru elinde tutan Brezilya, elemelerde takılmayan tek takım olarak da öne çıktı. 4 kez dünya Şampiyonluğu yaşayan Almanya ise üst üste 17 kez Dünya Kupası finallerinde yer almayı başardı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ