Sosyal medyadaki yanlış diyetlere karşı uyaran Diyetisyen Karakaya, “Kilo vereceğim diye sağlığınızdan olmayın”

Sosyal medyadaki yanlış diyetlere karşı uyaran Diyetisyen Karakaya, “Kilo vereceğim diye sağlığınızdan olmayın”

Sağlık 15.01.2023 08:21:51 0
Sosyal medyadaki yanlış diyetlere karşı uyaran Diyetisyen Karakaya, “Kilo vereceğim diye sağlığınızdan olmayın”
Tarih: 15.01.2023 08:21 Güncelleme: 15.01.2023 08:21
Sosyal medya platformlarından görülerek uygulanan ve hızlı kilo kayıplarına neden olan diyet ve kürlerin sağlıklı olmadığını belirten Diyetisten Rümeysa Karakaya, “Yanlış diyet programları, birçok sağlıksal sorunu beraberinde getirir. Kilo vereceğim diye sağlığınızdan olmayın” dedi.

Diyetisyen Rümeysa Karakaya, vatandaşları sosyal medyada görerek uyguladıkları diyet ve kürlere karşı uyardı. ‘Bir haftada 10 kilo’ vatandaşların önüne çıkan diyetlerin aşırı derecede sağlıksız olduğunu vurgulayan Diyetisyen Karakaya, sağlıklı bir diyetin sürdürülebilir ve kişinin yaşam tarzına uygun olması gerektiğini söyledi. Karakaya, sürdürülebilir olmayan her diyetin beraberinde verilen kiloların tekrar geri alınmasını garanti edeceğini ifade etti.

Vatandaşların bir haftada 10 kilo verdiren ve hızlı sonuçlar alınan diyetlere daha çok itibar ettiklerini dile getiren Diyetisyen Rümeysa Karakaya, “Fakat bu doğru bir tutum değil. Bu diyetleri yaparken hızlı kilo sağlamak amacıyla çok düşük enerjili diyetler uygulanıyor. Yoğun egzersiz programları ve zayıflama ilaçları ile çaylar kullanılıyor. Bizce bu tutum doğru değil. Hızlı kilo kaybının beraberinde getirdiği sağlık sorunları vardır. Mesela kas kaybı en önemli sonuçlarındandır. Yapılan bir çalışmada sağlıklı bir diyet ile çok düşük enerjili bir diyet karşılaştırıldığında, düşük enerjili diyetin 6 kat daha fazla kas kaybına neden olduğu gözlemlenmiştir. Sağlıklı bir diyet sürdürülebilir olmalıdır. Kişinin yaşam tarzına uygun olmalıdır. Sürdürülebilir olmayan her diyet beraberinde verilen kiloların alınması garanti eder” şeklinde konuştu.
“Kilo vereceğim diye sağlığınızdan olmayın”
Vatandaşların sosyal medya platformlarına bakarak yanlış diyet uygulamalarına yöneldikleri aktaran Karakaya, “Ancak diyet kişiye özel olmalıdır. Mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Diyet bireye özgüdür ve kişinden kişiye değişir. Sosyal medyadaki kürler veya diyetler çok uygun olmayan diyetlerdir. Diyet planı izlenirken, beslenme programı oluşturulurken kişinin yağ yüzdesi, kas kütlesi, ihtiyacı olan enerji ve besin ögeleri düşünülerek biz uzman tarafından oluşturulmalıdır. Uzun dönemli çok düşük kalorili diyetler, hızlı kilo kayıpları, besin öğelerindeki yetersizliklere neden olur. Besin ögesindeki yetersizlikler ise demir, folat ve B12 eksikliğine neden olabilir. Bunlarda aşırı yorgunluk ve anemi, saç dökülmesine neden olur. Yanlış diyet programları, beraberinde birçok sağlıksal sorunu beraberinde getirir. Kilo vereceğim diye sağlığınızdan olmayın” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ