Sosyal korumaya 785,7 milyar lira harcandı

Sosyal korumaya 785,7 milyar lira harcandı

Genel 23.12.2022 12:30:35 0
Sosyal korumaya 785,7 milyar lira harcandı
Tarih: 23.12.2022 12:30 Güncelleme: 23.12.2022 12:30
Türkiye’de 2021 yılında sosyal koruma harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 19,9 artarak 785 milyar 662 milyon liraya ulaştı, en fazla yardım emekli/yaşlılara gerçekleştirildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Sosyal Koruma İstatistikleri 2021 verilerini yayımladı.
Buna göre, sosyal koruma harcaması 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 19,9 artış göstererek 785 milyar 662 milyon lira oldu. Bu harcamanın yüzde 98,7’sini 775 milyar 401 milyon lira ile sosyal koruma yardımları oluşturdu. Sosyal koruma yardımlarında ise en büyük harcama 353 milyar 592 milyon lira ile emekli/yaşlılara yapılan harcamalar oldu. Bunu 242 milyar 136 milyon lira ile hastalık/sağlık bakımı harcamaları takip etti.
Sosyal koruma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı 2021 yılında yüzde 10,8 oldu. Sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payı ise yüzde 10,7 olarak gerçekleşti. Risk/ihtiyaç grupları bazında bakıldığında, emekli/yaşlılara yapılan harcamaların yüzde 4,9 ile en büyük paya sahip olduğu görüldü. Bunu yüzde 3,3 ile hastalık/sağlık bakımı harcamaları ve yüzde 1,2 ile dul/yetim harcamaları takip etti.
Sosyal koruma yardımlarının yüzde 8,9’u şartlı olarak verildi. Şartlı yardımlar içinde en büyük payı yüzde 43,3 ile aile/çocuk yardımları oluşturdu. Bunu yüzde 26,6 ile engelli/malul yardımları ve yüzde 12,2 ile hastalık/sağlık bakımı yardımları izledi.
Sosyal koruma yardımlarının yüzde 64,8’i nakdi olarak verildi. Nakdi yardımlarda en büyük payı yüzde 70,1 ile emekli/yaşlılara yapılan yardımlar oluşturdu. Bunu yüzde 17,6 ile dul/yetim yardımları ve yüzde 5,7 ile işsizlik yardımları takip etti.
Sosyal koruma gelirlerinin yüzde 38’ini devlet katkıları, yüzde 30,6’sını işveren sosyal katkıları ve yüzde 25,9’unu koruma dahilinde bireyler tarafından yapılan sosyal katkılar oluşturdu.
Türkiye’de sosyal koruma çerçevesinde emekli/yaşlı, dul/yetim ve engelli/malul maaşı alan kişi sayısı 2020 yılında 14 milyon 288 bin iken, yüzde 2,4 artarak 2021 yılında 14 milyon 624 bin kişiye yükseldi. Sosyal koruma çerçevesinde maaş yardımı sayısı 2020 yılında 14 milyon 979 bin iken, 2021 yılında 15 milyon 362 bine çıktı.
Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: sosyal korumaya 785 7 milyar lira harcandı
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Bandırmaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, 10 Kişi Kalan Beşiktaş'ı 3-2 Mağlup Etti! Tarihi Geri Dönüş ve 2 Kırmızı Kartla Dolu Bir Derbi


Van Spor

Oliver Roy Camio: "Tüm oyuncularımız gayet güzel performans gösterdi"


Van Spor

A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni yenerek ikinci tura yükseldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - 1461 Trabzon FK: 0


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan Macaristan’da çifte bronz madalya


Van Spor

Gol sesi çıkmadı! Galatasaray'a kendi evinde Trabzon çelmesi


Van Spor

Elazığ’da milli maç heyecanı


Van Spor

Elazığ’a dünya şampiyonluğu gururu


Van Spor

Varto’da voleybol kursuna yoğun ilgi


Van Spor

Milli badmintoncular Avrupa’da yarı finalde


Van Spor

Muşspor, 1461 Trabzon FK maçı hazırlıklarına başladı


Van Spor

TFF 3.Lig’de Yeşilyurtspor Niğde Belediyespor’a konuk olacak


Van Spor

Muğlaspor maçı Elazığspor taraftarına yasak


Van Spor

Milli badmintoncular çeyrek finale yükseldi


Van Spor

TFF’den Yeni Mersin-Malatya maçına İzmirli hakem görevlendirmesi


Van Spor

Erzincan’da Zidane esintisi: Köy turnuvasında efsane golün birebir aynısı atıldı


Van Spor

Elazığlı sporcu Cumhuriyet coşkusunu Erciyes’in zirvesine taşıdı


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Sarıgül: "Küçük dikkatsizliklerle alakalı çalışacağız"


Van Spor

TFF 2.Ligde Yeni Malatyaspor’un rakibi Yeni Mersin İdman Yurdu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ