Sisi Ankara'ya Ayak Basıyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan İle Tarihi Görüşme!

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Türkiye'ye tarihi ziyaret gerçekleştirecek.

Dünya 22.08.2024 21:28:00 0
Sisi Ankara
Tarih: 22.08.2024 21:31 Güncelleme: 22.08.2024 21:28

TÜRKİYE İLE MÜNBİT İLİŞKİLERİN YENİ ADIMI

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubat ayında gerçekleştirdiği ziyarete karşılık olarak 4 Eylül'de Türkiye'ye iade-i ziyarette bulunacak. Bu ziyaret, iki ülke arasında uzun bir aradan sonra başlayan olumlu diplomatik ilişkilerin devamı niteliğindedir. İki liderin ana gündemi Gazze'de meydana gelen olayları ele almak olacak.

12 YIL SONRA GELDİ, SIRA İADEZİYARETTE

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Şubat 2024 tarihinde Mısır'ın başkenti Kahire'ye yapmış olduğu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir perde açılmasına neden olmuştu. Bu tarihi buluşmanın ardından 12 yılın sonunda ilk kez bir Mısır lideri, Türkiye'ye iadei ziyaret gerçekleştirecek.

SİSİ 4 EYLÜL'DE TÜRKİYE'DE

Cumhurbaşkanı Sisi'nin 4 Eylül tarihinde gerçekleşecek Türkiye ziyareti, Erdoğan tarafından Beştepe'de resmi bir törenle karşılanacak. İki liderin başkanlık edeceği Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı, bu ziyaretin en önemli ayağı olacak.

ORTAK GÜNDEM: GAZZE

Görüşmelerde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması ve Netanyahu hükümetinin yargılanması üzerine atılacak ortak adımlar masaya yatırılacak. Ayrıca Filistin başta olmak üzere Libya, Sudan ve Somali gibi bölgesel meselelerde istikrar, barış ve huzurun sağlanması konuları da ele alınacak.

TİCARETTE YENİ HEDEF: 15 MİLYAR DOLAR

İki ülke arasındaki 10 milyar dolarlık ticaret hacmi, yeni bir hedef olarak 15 milyar dolara ulaştırılması planlanıyor. Bu amaca yönelik atılacak adımlar ziyaretin önemli konularından biri olacak. Cumhurbaşkanı Sisi'nin, Türkiye'ye ziyareti esnasında iş dünyası temsilcileri ile birlikte gelmesi bekleniyor.

ORTAK ALANLARDA İŞ BİRLİĞİ

Enerji sektöründe LNG, yenilenebilir enerji ve madencilik alanlarında iş birliği, sağlık, turizm ve savunma sanayii konuları da gündem maddeleri arasında yer alacak. Türkiye ve Mısır, üniversiteler arası iş birliği ve medya ile iletişim alanındaki çalışmaları güçlendirmek için de görüşmeler gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Sisi, Kahire'deki buluşmalarının ardından basın açıklaması yaparak yakınlaşmanın sinyallerini vermişlerdi. Erdoğan, "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyimizi cumhurbaşkanları seviyesine taşıyarak bu ilişkiyi pekiştirme arzusundayız" şeklinde konuşmuş, Sisi ise Erdoğan'ın Türkiye'ye ziyaret etme davetine "sabırsızlıkla" cevap vermek istediğini belirtmişti.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ