Tarih: 11.08.2024 18:05

Sırbistan’da lityum madeni protestosu: Darbe hazırlığı iddiası gündemde

Facebook Twitter Linked-in

Sırbistan karıştı...

Ülkenin batısındaki Lozniçe şehrindeki lityum rezervlerine ilişkin karar, tepki çekmeye başladı.

Madenin İngiltere-Avustralya merkezli uluslararası Rio Tinto tarafından çıkarılmasına ilişkin projenin yeniden gündeme gelmesinin ardından, binlerce kişi protesto için sokaklara döküldü.

Hükümet haftalar süren protestolar sonrası 2022 yılında projeyi askıya almıştı.

Ancak proje, madencilik şirketi Rio Tinto’ya verilen ruhsatların iptal edilmesinin kanunlara ve anayasaya aykırı olduğuna ilişkin mahkeme kararının ardından tekrar ülkede gündem oldu.

DARBE GİRİŞİMİ İDDİASI

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic dün yaptığı açıklamada, Moskova’dan Sırbistan hükümeti aleyhinde bir darbe girişimine ilişkin istihbarat aldıklarını ve darbe girişiminin lityum madeni aleyhindeki protesto gösterileriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Vucic, Rus kaynaklardan aldıkları istihbarata göre hükümeti devirmeye yönelik şiddetli kitlesel ayaklanma hazırlığı yapıldığını duyurdu.

BELGRAD'DA SOKAKLAR PROTESTOCULARLA DOLDU

Çevreyi koruma derneklerinin Sırbistan hükümetine lityum ve bor madenlerinin aranması ile çıkarılmasına yönelik bir yasak kararı alması için tanıdığı 40 günlük sürenin sona ermesiyle birlikte başkent Belgrad’da dev bir gösteri düzenlendi.

"YETERİNCE YALAN DİNLEDİK"

Sırbistan’ın dört bir yanından göstericilerin destek verdiği protestoda “Kazmayacaksınız” yazılı tişört giyen katılımcılar, “Maden olmayacak”, “Sırp köylü isyanı”, “Yeterince yalan dinledik", “Artık hapse atılma zamanınız geldi” yazılı pankartlar taşıdı.

MADEN 2028 YILINDA ÇALIŞMAYA BAŞLAYABİLİR

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, haziran ayında yaptığı açıklamada Rio Tinto şirketi ve Avrupa Birliği’nin (AB) projenin çevresel standartlara bağlı kalacağı konusunda yeni garantiler sağladığını açıklamıştı. Vucic, tüm gerekli adımların atılması halinde madenin 2028’da çalışmaya başlayabileceğini ve bunun Sırbistan’ın yanı sıra tüm bölgenin dönüşümüne katkı sağlayacağını söylemişti.

Sırbistan hükümeti, 19 Temmuz’da Avrupa Birliği ile bu ülkedeki madenlerden çıkarılan sürdürülebilir hammaddelerin kullanımına ilişkin bir stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —