Tarih: 19.07.2024 14:10

Sinan Ateş davasında mütalaa açıklandı

Facebook Twitter Linked-in

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasında süreç devam ediyor.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşma sabah 09.00’da başladı.

Kurbanı ve tutuklu sanıklarının politik kimlikleri bakımından kamuoyunun yakından ve merakla takip ettiği cinayet davasında savcı mütalaasını açıkladı.

Tetikçiler için müebbet talebi

Bu kapsamda davada istenen cezalar da belli oldu.

Mütalaada, sanıklardan Sinan Ateş'i öldüren Eray Özyağcı, onu motosikletle olay yerine getirip götüren Vedat Balkaya ile olay yerinde saldırı öncesi keşif yapan Suat Kurt'un 'müşterek fail' olarak 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istendi.

3 sanık için ayrıca saldırıda yaralanan müşteki Selman Bozkurt'a yönelik eylemleri nedeniyle ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 9'ar yıldan 15'er yıla kadar hapis talep edildi.

Azmettiricilere de müebbet

Eray Özyağcı'nın ‘ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak’ suçundan da 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi.

Sanıklar Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş hakkında, ‘suça azmettiren’ sıfatıyla ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

12 sanığa hapis cezası

Savcı, tetikçiyi İstanbul'dan Ankara'ya kiralık araçla getirmekle suçlanan sanıklar özel harekat polisleri Aşkın Mert Gelenbey ve Murat Can Çolak ile diğer sanıklar Mustafa Uzunlar, Emre Yüksel, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Caner Güney, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu ve Aytaç Ataç'ın ‘iştirak halinde işlenen suça yardım eden fail’ olarak kabul edilmesi yönünde görüş bildirerek, ‘tasarlayarak kasten öldürmeye yardım’ suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırmalarını istedi.

Sanık Alper Atay'ın ise ‘suçluyu kayırma’ suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
İlginizi Çekebilir Sinan Ateş suikastının sanığı Doğukan Çep: Cinayeti ben azmettirdim

3 kişi için beraat talebi

Savcı, sanıklardan motosikleti satan Mehmet Yüce, Doğukan Çep'in kaldığı otelin gayriresmi sahibi Erdem Karadeniz ve tetikçinin Ankara'ya getirilmesinde kullanılan kiralık aracın sahibi Osman Bayraktar'ın beraatlarını talep etti.

Savcı, saldırının ardından Eray Özyağcı'nın kaçırılmasını sağladığı suçlamasıyla yargılanan avukat Serdar Öktem ile Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde eski Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal’ın ise telefonlarının içeriklerine ulaşılamadığı için dosyalarının ayrılmasını talep etti.

Duruşma ertelendi

Tüm sanıkların tutukluluk halinin devam etmesine karar verilirken duruşma 30 Eylül'e ertelendi.

Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022'de Ankara'da cuma namazı çıkışında ofisine giderken silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiş ve cinayet Türkiye'nin gündemine oturmuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —