Şifalı olduğuna inanılan mağara suyuyla mayalanan süt yoğurt oldu

Şifalı olduğuna inanılan mağara suyuyla mayalanan süt yoğurt oldu

Genel 24.10.2023 14:50:29 0
Şifalı olduğuna inanılan mağara suyuyla mayalanan süt yoğurt oldu
Tarih: 24.10.2023 14:50 Güncelleme: 24.10.2023 14:50
Muş’taki Kondırman Mağarası’ndan çıkan su yıllardır köylüler tarafından yoğurt mayası olarak kullanılıyor.
Karabey köyüne bağlı Kamış mezrasında bulunan Kondırman Mağarası’ndan çıkan su, yıllardır yoğurt mayası olarak kullanılıyor. Şifalı olduğuna inanılan su ile süt mayalayan köylüler, haftada bir at sırtında sarp dağları geçerek mağaradan su alıyorlar. Buradan alınan su, daha önce kaynatılan sütün içine katılarak etrafı sarılıyor. Bir gece boyunca bekletilen süt ise yoğurt haline geliyor. Su dışında herhangi bir maya kullanmayan köylü kadınlar, suyun şifa olduğuna da inanıyor.
At sırtında patika yolları aşarak mağaradan su alan Yusuf Demir, “Burası Kondırman Mağarası. Efsaneye göre buradan geçen bir kervan çok hasta olan bir tüccarı bu mağarada terk ediyor. Buradaki suyu içen tüccar bir süre sonra sağlığına kavuşarak kervana yetişiyor. Tüccarı karşılarında gören kervan, şifanın sırrını soruyor. Hasta tüccarda mağaradan içtiği sudan bahsediyor. Geçmişten beri atalarımız o günden sonra bu mağarada çıkan suyu şifalı olarak kabul etmiş. Bizlerde burada ki suyu şifalı olarak kabul ediyoruz. Bugün de sütü mayalamak için suyumuz bitmişti. Buraya çıkmak oldukça zor. Bu yol çok zorlu bir yol, herkes çıkamıyor. Biz gençler at sırtında patika yolları aşarak buraya su almaya geliyoruz. Sütü mayalamak için sadece bu suyu kullanıyoruz. Su ile birlikte başka hiçbir maya kullanmıyoruz. Bu su ile mayaladığımız süt çok güzel ve yağlı oluyor. Kaymağı çok güzel tutuyor” dedi.
Mustafa Demir (55) isimli vatandaş ise su ile mayalanan sütün yoğurt olduğuna şahitlik yaptığını ifade ederek, “Kandırman Mağarası’nda bulunan bu şifalı suyu maya yerine süte katıyoruz ve çok güzel bir yoğurt oluyor. Bu su ile mayalanan sütün yoğurt olduğuna bizzat şahit oldum. Bu yoğurt çok bereketli ve lezzetli oluyor” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ