Sıcaktan bunalan ayılar kendilerini Nemrut’un serin sularına attı

Sıcaktan bunalan ayılar kendilerini Nemrut’un serin sularına attı

Genel 20.08.2025 09:06:13 0
Sıcaktan bunalan ayılar kendilerini Nemrut’un serin sularına attı
Tarih: 20.08.2025 09:06 Güncelleme: 20.08.2025 09:06
Bitlis’in Ahlat, Güroymak ve Tatvan ilçe sınırları içinde bulunan Nemrut Kalderası’nda yaşayan ayılar sıcaktan bunalınca kendilerini Nemrut’un serin sularına attı.
Dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük krater gölü olan Nemrut Kalderası, bu kez ilginç görüntülere sahne oldu. Kavurucu yaz sıcaklarından bunalan ayılar, serinlemek için kendilerini Nemrut Krater Gölü’nün buz gibi sularına bıraktı. Ziyaretçiler tarafından cep telefonlarıyla kaydedilen görüntülerde, ayıların gölde keyifle yüzdüğü ve zaman zaman suyun içinde oyun oynadığı anlar dikkat çekti. Özellikle sıcak havalarda sık sık ortaya çıkan ayılar, bu kez doğal yaşamın en sevimli karelerini oluşturdu. Doğaseverler, Nemrut’un yalnızca eşsiz manzarasıyla değil, aynı zamanda yaban hayatıyla da büyük bir zenginlik sunduğunu belirterek, bu anların doğanın en güzel sürprizlerinden biri olduğunu ifade etti. Nemrut Kalderası, endemik bitki çeşitliliği, gölleri ve vahşi yaşamıyla her yıl binlerce turisti ağırlarken, bu kez ayıların serinleme sevinci görenlere unutulmaz bir deneyim yaşattı.

"Anne ve yavru ayılar piknikçilerin sofralarına misafir oldular"
Nemrut Kalderası’nda doğa yürüyüşü ve piknik yapan vatandaşlar, unutulmaz bir sürpriz yaşadı. Anne ve yavru ayılar, piknikçilerin kurdukları sofralara yaklaşarak yiyecek aradı. Sıcak havada kalderanın serin doğasında vakit geçirmek isteyen vatandaşlar, bir anda karşılarında anne ayı ve iki yavrusunu görünce şaşkına döndü. Ayıların piknik masalarına yaklaşarak yiyecek arayışına girmesi, cep telefonlarıyla kaydedildi. Ziyaretçiler, davetsiz misafirlere zarar vermeden ve panik yapmadan sofralarını onlara bırakıp güvenli mesafeden izledi.
Uzmanlar ise kalderada yaşayan ayıların beslenme alışkanlıklarının bozulmaması ve insanlara yaklaşmamaları için ziyaretçilerin yiyeceklerini açıkta bırakmamaları ve ayıları beslememeleri konusunda uyarılarda bulundu. Doğa ve uzay gözlemciliği yapan Dr. Cihan Önen, son günlerde Nemrut Krater Gölü civarında ayı sirkülasyonunun bir hayli fazla olduğunu belirtti. Bir anne ayı ve iki yavrusunun, insanların yoğun olarak bulunduğu alanlarda dolaştığını ifade eden Önen, ziyaretçilerin bir kısmının ayıları elle beslediğini ve onlarla özçekim yaptığını söyledi. Doğada ayı ve insanların karşı karşıya gelmesinin istenmeyen bir durum olduğunu vurgulayan Önen, bu tür karşılaşmaların hem insanlar hem de ayılar için risk oluşturabileceğini kaydetti. Ayıların saldırabileceğini, yaralanmalara yol açabileceğini ya da zarar görebileceğini belirten Önen, ayrıca bu tür temasların ayıların beslenme alışkanlıklarını bozduğunu ve insanların bulunduğu alanlara daha sık gelme eğilimi kazandırdığını dile getirdi. Bunun dışında bölgede diğer ayıların da sürekli insanların olduğu alanlarda dolaştığını aktaran Önen, bu durumun riskleri artırdığını vurguladı.
Göl çevresinde yüzülmemesi gerektiğine dair uyarılar yapıldığını da hatırlatan Önen, boğulma riskinin yanı sıra ayıların su içmek ve yüzmek için göl kenarına geldiğini aktardı. İnsanların bir koyda yüzerken, 150-200 metre ötede başka bir koyda ayıların yüzebildiğine dikkat çeken Önen, birçok kişinin ayıların yüzebildiğinden haberdar olmadığını ifade etti.
Yetkililerin, vahşi hayvanların elle beslenmemesi ve bölgede yüzülmemesi konusunda sık sık uyarılarda bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bakan Bak, Malatya’da Şampiyonlar Kupası maçını izledi


Van Spor

Bakan Bak: "Gençler için yatırımlarımıza devam edeceğiz"


Van Spor

Okul sporlarına Aşkale ambargo koydu


Van Spor

Arıcak’ta ortaokullar arası futbol turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığ yeni bir spor kulübü kazandı


Van Spor

Milli hentbol heyecanı Elazığ’da


Van Spor

Voleybolda kadınlarda Erzincan Valiliği erkeklerde Milli Eğitim Müdürlüğü şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk zirvede


Van Spor

Voleybolun kalbi Malatya’da atacak


Van Spor

Muş Lalezar Spor ilk maçında 3 puan kazandı


Van Spor

Elazığspor, Sarıgül’le 3’te 3 yaptı


Van Spor

Yeşilyurtspor son dakikalarda ya üzülüyor ya seviniyor


Van Spor

Evinde hata yapmadı! Fenerbahçe, Karagümrük engelini 2 golle geçti


Van Spor

Iğdır FK - Boluspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Boluspor: 1


Van Spor

Malatya temsilcisi Mardin deplasmanından puansız döndü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Yeni Malatyaspor: 1


Van Spor

Erzurum Şengel Atlı Spor Kulübü finale yükseldi


Van Spor

Ardahan’ın koşan yıldızları Posof’ta parladı


Van Spor

Elazığspor ve Şanlıurfaspor’dan kardeş paylaşımlar


Van Spor

Yeşil beyazlı sevda sınır tanımıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ