SGK'da toplu paranız kalmış olabilir! Çalışanlara 4.477 TL para iadesi yapılacak: 5 yıl içinde almadıysanız...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın koordinasyonunda Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) tarafından yapılan ölüm yardımı başvurularının değerlendirilmesi devam etmektedir.

Ekonomi 17.01.2023 01:43:00 0
SGK
Tarih: 17.01.2023 01:54 Güncelleme: 17.01.2023 01:58

Bu ödemeler, bakanlık tarafından yetkilendirilen kurum yönetim kurulu tarafından belirlenir ve bir kereye mahsus olarak gerçekleştirilir. Bu yıl verilen cenaze ödeneği 1250 TL olup merhum kişinin yakınlarına ödenecektir. Peki, cenaze yardımı için nereye başvurulur? Bu konu birçok kişi tarafından büyük bir merakla incelenmiştir.

Ölüm yardımı, vefat eden sigortalının ailesine, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen ve yine bakanlık tarafından onaylanan bir oran üzerinden toplu ödemedir.

Cenaze hibeleri ve cenaze hibeleri olarak da tanımlanan ölüm yardımları, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası kapsamındaki bir kişinin ölümü halinde cenaze masraflarını karşılamak üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Refah Bakanlığı tarafından ödenen hibelerdir. Cenaze yardımları her yıl Türkiye İstatistik Kurumu'nun bir önceki yıl açıkladığı Tüketici Fiyatları Endeksi'ndeki (TÜFE) değişim oranı artırılarak belirlenir. Ölüm yardımı için zaman aşımı süresi beş yıldır. Ölüm aylığı almak isteyen bir yararlanıcının beş yıl içinde başvurması gerekir.

ÖLÜM AYLIĞININ ŞARTLARI NELERDİR?
Aşağıdaki hallerde sigortalının yakınlarına vefat tazminatı ödenir:

İş kazası veya meslek hastalığına bağlı ölüm,

Maluliyet geliri, maluliyet, yaşlılık aylığı alırken ölüm,

Sigortalının yaşlılık, maluliyet ve ölüm aile sigortası primlerinin bir yıldan fazla bildirilmiş olması,

İlk iki maddede vefat edenin vefat yardımını ödeyebilmesi için sigortalı olması gerekmektedir. Ancak, 3 üncü madde kapsamında yaşlılık sigortası primi, maluliyet sigortası primi ve ölüm sigortası primi beyan edenlerin en az bir yıl içinde sigortalılık yaptırmaları gerekmez.

ÖLÜM YARDIMINI KİMLER ALIR?
Cenaze yani ölüm yardımı genellikle ölen kişinin birinci derece yakınına verilir. Birinci dereceden akrabalar arasında eşlere öncelik verilir.

Ölenin eşi yoksa çocuklarına, çocuğu yoksa anne ve babasına ödenir.

Anne ve babanın gelmemesi durumunda kardeşlere ölüm aylığı ödenir.

Kardeşiniz yoksa defin işlemini yapan yakınlarınız ölüm yardımı için başvurabilirler.

Cenazenin defin işlemini ilgisiz bir kişi veya kuruluş gerçekleştirmişse, bu kişi veya kuruluş defin işlemi sırasında yapılan masrafları belge haline getirerek başvurabilir.

ÖLÜM YARDIMI NASIL TALEP EDİLİR?
Ölüm yardımı talepleri Devlet Sosyal Güvenlik Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Merkezi'ne yapılmaktadır. Vefat eden kişinin öldüğü tarih Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğüne bildirimi yapılmamış ya da sisteme girilmemişse başvuru ile birlikte resmi bir ölüm belgesi de gereklidir.

Ölen sigortalının birinci derece yakını vefat ödeneği alamıyorsa, tazminat talebinin cenazeden sonra yapılması gerekir ve tazminat talebi sürecinde cenaze ve defin masraflarına ilişkin makbuz ve belgeler istenir. Ölüm yardımı için zaman aşımı süresi beş yıldır. Ölüm aylığı almak isteyen bir yararlanıcının beş yıl içinde başvurması gerekir.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem