Sağlık Bakanlığı, özel sağlık kuruluşlarında uygulanacak yeni düzenlemelerle planlı sezaryen doğumları kısıtlayarak normal doğumu teşvik ediyor. Türkiye'deki yüksek sezaryen oranlarına dikkat çeken Bakanlık, bu kararla daha sağlıklı ve güvenli doğumlar için önemli bir adım atıyor.
SİVASSPOR PANKARTI DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde Sivasspor ile Fenerbahçe maçı öncesinde ev sahibi takımın taşıdığı "Doğal olan normal doğum" pankartı sosyal medyada büyük ses getirmişti. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bu pankarta ilişkin yaptığı açıklamada, futbol maçlarına sadece erkeklerin gelmediğini belirterek normal doğumun önemine vurgu yapmıştı.
SEZARYEN ORANI ALARMDAYDI: %61'LİK TEHLİKE
Bakanlık açıklamasında, Türkiye'deki doğumların %61'inin sezaryenle gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise bu oranın idealde %10 ile %15 arasında olmasını öneriyor. Normal doğumun anneler için daha hızlı iyileşme, düşük enfeksiyon riski ve daha az komplikasyon gibi avantajları olduğu bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmış durumda.
PLANLI SEZARYENLERDEN VAZGEÇİLİYOR: NORMAL DOĞUM TEŞVİK EDİLİYOR
"Sağlıklı Türkiye Yüzyılı" programı kapsamında yapılan yeni düzenlemelerle, özel sağlık kuruluşlarında tıbbi bir gereklilik olmadan planlı sezaryen doğumlar artık yapılamayacak. Normal doğumu tercih edenlere ise doğum ünitesi kurmak zorunlu olacak.
TIP MERKEZLERİNDE YENİ UYGULAMALAR: AMELİYATHANE ŞART!
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, tıp merkezleri ve polikliniklerdeki hizmet standartları yükseltiliyor. Ameliyathanesi olmayan tıp merkezlerinde doğum ünitesi kurmak yasaklanırken, doğum ünitelerinin ameliyathaneye kolay erişilebilir ve genel sirkülasyondan uzak bir konumda olması gerekiyor. Doğum salonlarının minimum büyüklüğü ise 16 metrekare olarak belirlendi.
DENETİM VE BELGELENDİRME ZORUNLULUĞU
Sağlık Bakanlığı, tıbbi tedavi uygulamalarının bilimsel standartlara uygunluğunu denetlemek amacıyla düzenli kontroller yapacak. Ayrıca, 24 saat kesintisiz hizmet veren ve uzman hekim sayısı 10 ve üzeri olan tıp merkezlerinde acil ünite ve cerrahi müdahale birimi kurulabilecek. Ancak yapılacak cerrahi işlemlerin ikinci bir müdahaleye ihtiyaç duymaması şartı aranacak.
Yeni düzenlemelere göre, uygulama izin belgesi almak zorunlu hale gelirken, birden fazla polikliniğin birleştirilerek tıp merkezine dönüştürülmesi de mümkün olacak. Tıp merkezlerinde sunulacak tıbbi laboratuvar, radyoloji ve nükleer tıp gibi hizmetler için gerekli izin belgelerinin alınması da şart koşuluyor.