Sezai Karakoç ETÜ’de Anıldı

Sezai Karakoç ETÜ’de Anıldı

Genel 16.12.2022 09:50:08 0
Sezai Karakoç ETÜ’de Anıldı
Tarih: 16.12.2022 09:50 Güncelleme: 16.12.2022 09:50
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Edebiyat Fakültesi ve öğrenci topluluklarından Türkoloji Kulübü iş birliğiyle “Dirilişin Edibi Sezai Karakoç” Konferansı düzenlendi.
Son dönem Türk edebiyatının önemli yazar, şair ve düşünürlerinden olan Sezai Karakoç’u anmak ve düşünce dünyasını anlamak amacıyla düzenlenen programa ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Kacıroğlu, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Prof. Dr. Muammer Yaylalı Konferans Solonu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Rektör Bülent Çakmak, öğrencilerin üniversite eğitimi süresince çeşitli kulüp faaliyetlerinde bulunmalarını önemsediğini ve desteklediğini dile getirerek: “Kulüp faaliyetlerini ve bu çerçevede gerçekleştirilen kültürel, sanatsal, sportif her türlü etkinliğin öğrencilerimize çok önemli katma değerler sağladığını düşünüyorum. Bu gibi etkinliklerle genç arkadaşlarımızın organizasyon yapma yeteneği, beraber çalışma kültürü önemli oranda gelişiyor. Bu anlamda burada edindikleri deneyim ve tecrübelerin mezun olduklarında ve iş hayatına atıldıklarında çok önemli yansımaları olacağına inanıyorum. Bugün edebiyatımızın çok önemli isimlerinden ve şahsiyetlerinden biri olan Sezai Karakoç’u konuşacağız. Konuşmacıları büyük bir dikkat ve ihtimamla dinleyeceğiz. Bu anlamda programın düzenlenmesinde emeği geçen hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.
Rektör Çakmak’ın konuşmasının ardından Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 3. sınıf öğrencilerinden Nisanur Tahtacı’nın Sezai Karakoç’un şiirlerini okumasının ardından Dekan Murat Kacıroğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Caner Solak dinleyicilere Karakoç’un düşünce dünyasına dair bilgiler ve anekdotlar paylaştılar.
Sezai Karakoç’un şair, hikâye yazarı ve denemeci kimliğinin yanı sıra bir düşünce insanı olduğunu belirten Kacıroğlu, “Sezai Karakoç’un diriliş diye adlandırdığı sistematik bir medeniyet tasavvuru vardır. Bu düşünce sistemini hemen her yazısında ilmek ilmek işlediği bu düşünce dünyasına bütünlük kazandırmış ve bunu bir dünya görüşü haline getirmiştir. Kavramsal açıdan yok oluşla ilişkilendirilebilecek diriliş mefhumu, bir şeyin yenileşerek dirilmesi anlamına gelmektedir. Başka bir ifadeyle bu düşünce kaybedilen ya da yok olmuş bir şeyi diriltmek ama diriltilirken de yenileştirerek diriltmek bağlamında düşünülmelidir. Sezai Karakoç bu düşünce yapısını geliştirirken Osmanlı Türk düşüncesinde ve Türk modernleşmesindeki temel bir tespitten yola çıkmıştır. Bu tespitin kökeninde bir medeniyet krizi bulunmaktadır. Medeniyet krizi düşüncesi bizim son dönem düşünce tarihimize çokça karşılaşılan bir kavramdır. Türk aydını tazimattan bu tarafa dolaylı ya da doğrudan bu krizle yüzleşmiştir. Sezai Karakoç da bu krizle mücadele eden ve bu krizden başarıyla çıkan ender kişilerden biridir” şeklinde konuştu.
Dr. Öğr. Üyesi Caner Solak ise Todorov’un Fantastik Kuramı Işığında Sezai Karakoç’un hikayeciliği başlıklı konuşmasında düşünce adamı ve şair kimliği ön planda olan Sezai Karakoç’un hikayeci yönü üzerinde durdu. Karakoç’un hikayelerinde yer alan fantastik unsurları değerlendirdi.
Program soru cevap bölümünün ardından Rektör Çakmak’ın konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etmesi ile sona erdi.
Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: sezai karakoç etü’de anıldı
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ