Selçuklu Dönemi'ne Ait Gizli Mezarlar Günyüzüne Çıkıyor: Halime Hatun Kümbeti'nde Tarihi Keşif!

Tarihi mezarlıktan eserler gün yüzüne çıkıyor.

Van Haberleri 23.08.2024 15:05:00 0
Selçuklu Dönemi
Tarih: 23.08.2024 15:09

Selçuklu dönemine ait mezarların gün ışığına çıkarılması ve restorasyon işlemleriyle ilgili çalışmalar Van'da hız kesmeden devam ediyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ercan Çalış yönetimindeki ekip ile Van Müzesi'nin iş birliği içinde yürütülen çabalar sonucunda Van'ın Gevaş ilçesi sınırlarında bulunan Selçuklu Mezarlığı'ndaki tarihî eserler gün yüzüne çıkarılmakta.

TÜRK-İSLAM MEZARLIKLARININ EN BÜYÜKLERİNDEN BİRİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından izin verilen kazılar, 700 yıl öncesine ait Halime Hatun Kümbeti civarında yer alan bir alanda sürdürülüyor. Bu alan, Türk-İslam mezarlıkları arasında en büyüklerinden biri olarak kabul ediliyor. Son üç yıldır süregelen kazı ve restorasyon işlemleri kapsamında eğitimli ve deneyimli 20 kişilik ekip tarafından 6 sanduka mezar ve bir mezar taşı keşfedildi. Bölgede daha önce tespit edilen ve geleneksel motifleriyle ilgi çeken 700'e yakın mezar taşının incelenmesi de hala devam ediyor.

ÜNİVERSİTE AKADEMİSYENLERİ TARAFINDAN MEZAR TAŞLARI İNCELENİYOR

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, alandaki çalışmaları takip etti ve Selçuklu Mezarlığı'nın, Bitlis'in Ahlat ilçesindeki mezarlıkların ardından ikinci büyük Türk-İslam kabristanı olduğunu dile getirdi. Şevli, arkeolojik kazılar ve mezar taşlarının restorasyonu hakkında bilgi verirken, akademisyenlerin şu anda mezar taşı üzerindeki yazıları çözümleme aşamasında olduğunu belirtti.

GELECEK NESİLLERE TARİHÎ MİRAS AKTARILIYOR

Doç. Dr. Ercan Çalış ve ekibinin bir metre derinlikteki toprak altından çıkardığı mezar taşları, dönemin kültür ve yaşam biçimini yansıtan süslemeleriyle dikkat çekiyor. Mezar taşlarının üzerindeki bazı motifler ise Türk-İslam mezarlıklarında daha önce görülmemiş yeni desenler içeriyor. Çalışmalar ilerledikçe yepyeni motiflerin ortaya çıktığını, bu çeşitliliğin Selçuklu Mezarlığı'nı benzersiz yaptığını ifade eden Çalış, şaşırtıcı keşifler ve kazı sonuçlarından duyduğu heyecanı paylaştı.

ÇALIŞMALARIN TURİZME DE KATKISI BÜYÜK

Selçuklu Mezarlığı'nın yanı sıra bölgedeki diğer önemli tarihî yapılar olan Akdamar Adası ve Halime Hatun Kümbeti ile bölge bir açık hava müzesine dönüşüyor. Mezarlıkta sürdürülen çalışmalar, bölgeyi ziyaret eden yabancı turist sayısında artışa neden olmuş durumda. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, Almanya ve Macaristan'dan turistlerin ilgi gösterdiği belirtiliyor. Bu durum, projenin önemini ve kültürel mirasa verilen değeri vurgulamakta.

BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK YÖNTEMLERLE KÜLTÜR MİRASI KORUNUYOR

Taşın altından çıkarılan ve çeşitli motiflerle süslenmiş mezar taşları, şimdiye dek benzerlerine rastlanmamış desenlerle kaplı. Doç. Dr. Ercan Çalış, ilk defa kullandıkları tazyikli yıkama makinesinin likenleri temizlemede gösterdiği etkinliği ve restorasyon işlemlerindeki hız kazanımını da paylaşarak, teknolojinin kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasındaki rolünü vurguladı.

Kaynak: Van Postası Gazetesi