Şeker pancarından kent ekonomisine 2 milyar TL katkı hedefleniyor

Şeker pancarından kent ekonomisine 2 milyar TL katkı hedefleniyor

Ekonomi 26.09.2025 13:25:19 0
Şeker pancarından kent ekonomisine 2 milyar TL katkı hedefleniyor
Tarih: 26.09.2025 13:25 Güncelleme: 26.09.2025 13:25
Muş’ta 44. şeker pancarı alım kampanyası başladı. 320 bin ton pancardan kent ekonomisine 2 milyar TL katkı hedefleniyor.
Muş’ta 2025 yılı şeker pancarı alım kampanyası düzenlenen törenle başladı. Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş. tarafından bu yıl 44’üncüsü gerçekleştirilen şeker pancarı alım kampanyası kapsamında, kent genelinde bin 532 üreticinin yaklaşık 60 bin dönüm alanda ekimini yaptığı 320 bin ton şeker pancarı alımı yapılacak. Fabrikanın pancar analiz ünitesi önünde düzenlenen törende dualar okunup kurban kesildi.
Bu yılki kampanyada şeker pancarından elde edilecek üretimle kent ekonomisine yaklaşık 2 milyar TL gelir sağlanması öngörülüyor. Yapılan planlamaya göre 320 bin ton pancardan yaklaşık 75 bin ton küspe, 12 bin ton melas ve 41 bin 510 ton şeker elde edilmesi hedefleniyor.
Kampanya kapsamında üreticilere bugüne kadar 300 milyon TL tutarında ayni ve nakdi avans ödemesi yapılırken, önümüzdeki süreçte 40 milyon TL nakliye bedeli ve 70 milyon TL tutarında avans daha ödenecek.
Muş Şeker Fabrikası Genel Müdür Yardımcısı Ercan Koç, bu yıl bin 532 çiftçi ile yapılan sözleşmeler kapsamında 402 bin ton pancar taahhüdü alındığını, bunun sonucunda yaklaşık 320 bin ton pancarın fabrikaya teslim edileceğini kaydetti. Teslim edilecek pancardan 42 bin ton şeker, 80 bin ton küspe ve 12 bin ton melas elde edileceğini aktaran Koç, "Fabrikamızda sabit olarak yaklaşık 300 personel, üretim döneminde ise 600 personel çalışmaktadır. 26 Eylül 2025 itibariyle 2025-2026 kampanyası başlamış bulunmaktadır. Bütün çiftçilerimize, bütün ilimize hayırlı olmasını dilerim. Kampanya yaklaşık 65 gün sürecektir. Bu yıl bin 532 çiftçi ile yapmış olduğumuz sözleşme gereği 402 bin ton taahhüt aldık. Bu taahhüt sonucunda fabrikamızda yaklaşık 320 bin ton pancar alımı olacak. 320 bin ton teslim sonucunda yaklaşık 42 bin ton pancar şekeri üretilecek. Bunun yanında yaklaşık 80 bin ton küspe ve 12 bin ton da melas elde edilecek. Bu yıl üretilen şekerin, melasın ve küspenin ekonomiye katkısı yaklaşık 2 milyar TL civarında olacak. Bunlarla ilgili olarak çiftçiye toplamda 1 milyardan fazla pancar ödemesi gerçekleştirilecek. Kota kapasitemiz, yani fabrikanın işleme kapasitesi çok daha fazla. Ancak kotamız düşük olduğu için çiftçi de istediği kadar pancar ekemiyor, biz de istediğimiz kadar pancar taahhüdü ve kotayı çiftçiye veremiyoruz. Yaptığımız yatırımlarla inşallah önümüzdeki yıllarda hem kotamızı artıracağız hem de çiftçimize daha büyük ekim alanları oluşturacağız" dedi.
Çiftçilerden Yüksel Erkul, bu yıl şeker pancarının verimli olduğunu belirterek, devletten iyi bir fiyat beklentisi içerisinde olduklarını ifade ederek, "Bugün ilk pancar sökümümüzü yaptık. Bu sene pancarlarımız güzel oldu. Dönüm başına 10 ile 12 ton arası verim bekliyoruz. Allah’ın izniyle bugün başladık. 5-6 ay boyunca çocuklarımla birlikte emek verdik. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız. Giderlerimiz çok fazla; gübre, mazot, tohum parası yüksek. Devletimizden bu konuda destek ve iyi bir fiyat bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

Mustafa Alper Avcı: "Kırılgan bir yapıya sahibiz"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - İstanbulspor: 0


Van Spor

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

Hakkari’de Yıldız Kızlar Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ