Şeker pancarı üretiminden ekonomiye 2 milyar 400 milyon lira katkı

Şeker pancarı üretiminden ekonomiye 2 milyar 400 milyon lira katkı

Ekonomi 1.09.2023 13:15:43 0
Şeker pancarı üretiminden ekonomiye 2 milyar 400 milyon lira katkı
Tarih: 01.09.2023 13:15 Güncelleme: 01.09.2023 13:15
Muş’ta 2 bin çiftçinin 90 bin dekar üzerinde ekimini yaptığı şeker pancarından ilin ekonomisine 2 milyar 400 milyon TL katkı sağlanması bekleniyor.
Muş’ta bu yıl 2 bin çiftçinin 90 bin dekar alanda 450 bin ton şeker pancarı üretimiyle şu ana kadar elde edilen en yüksek miktara ulaşıldı. Türkiye’de şeker ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Muş’ta; desteklemeler, ürün alım garantisi ve kazancın artması gibi etkenler sayesinde hem pancar üreten çiftçi sayısının hem de ekim yapılan alanın artması sağlandı.
Geçen yıl bin 200 çiftçiyle sözleşme imzalayan Muş Şeker Fabrikası, bu yıl 2 bin çiftçiyle anlaşırken, ekim yapılacak alan ise 46 bin dekardan 90 bin dekara çıkarıldı. Ayrıca fabrikanın kuruluş tarihinden bugüne ilk defa şeker ihracatı yapılacak.
Muş’ta şeker pancarı üretiminden il ekonomisine 2 milyar 400 milyon lira katkı beklediklerini açıklayan Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, fabrika tarihinin üretim rekorunu kıracaklarını ifade ederek, “Bu sene 2 bin çiftçimiz ile 90 bin dönümün üzerinde bir ekim alanında ekim gerçekleştirdik. Geçen yıla göre ciddi manada bir rağbet vardı. Pancarın geçen yıl iyi kazandırmasından kaynaklı üretim bu yıl yüksek. Belki de çiftçiye olan yaklaşımımız ve politikalarımızın bir etkisiyle pancar üretimi bu sene çok fazlaydı. Taahhüt almadan önce avans taban fiyatımız bin 900 TL olarak açıklamıştık. 600 bin tonu aşkın bir taahhüt aldık ama mevsimsel sıkıntılardan kaynaklı aşağı yukarı bu taahhüdümüzü işlenebilecek şekilde revize ettiğimizde yaklaşık 450 bin ton pancar işlemeyi öngörüyoruz. 450 bin ton pancarı işlediğimizde 37 bin 874’ü a şekeri, yaklaşık 22 bin 500 tona yakın da ihraç kayıtlı ve c şekeri olmak üzere 60 bin tonu aşkın bir şeker elde etmeyi öngörüyoruz. Yaklaşık 15 bin tona yakın da melas, 100 bin tonun üzerinde bir küspe üretmeyi öngörüyoruz. 450 ton pancar eşliğinde yaklaşık 900 milyonu sadece çiftçiye ödeme yapılacak. 900 milyonun ötesinde ödenecek olan nakliye ve küspe bedeliyle beraber çiftçinin cebine girebilecek. Muş’un ekonomisine girebilecek para miktarı bir milyar 400 milyon bandına ulaşıyor. Şekerle ve manas ile beraber bu şehrin ekonomisine, ülkemizin ekonomisi 2 milyar 400 milyon TL bandında bir ekonomik girdi olmasını öngörüyoruz. Allah’ın izniyle bu sene de fabrikanın kuruluş tarihinde bugüne kadar olan tüm zamanların rekorunu kırmış olacağız. Hem işlenecek olan pancar miktarı hem de üretilecek olan şeker miktarına bakıldığında tarihi rekorlar senesi bu sene olacak. Fabrikanın tarihinde daha önce gerçekleştirmediğimiz bir durum daha var; ihraç kayıtlı şekeri ihraç yapıyoruz. Bu sene şeker ihracatı yapacağız” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ