Sanatının 50.Yılında Kenan Tuna unutulmadı

Sanatının 50.Yılında Kenan Tuna unutulmadı

Kültür Sanat 22.10.2023 12:44:10 0
Sanatının 50.Yılında Kenan Tuna unutulmadı
Tarih: 22.10.2023 12:44 Güncelleme: 22.10.2023 12:44
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) tarafından ortaklaşa “Sanatının 50.Yılında Kenan Tuna’ya Saygı” programı düzenledi.
ŞEHİRDER Merkezinde yapılan programa, TRT Ses Sanatçısı ve Folklor Araştırmacısı Kenan Tuna’nın dostları ve sevenleri katıldı. Yöneticiliğini TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş’ın yaptığı programda Kenan Tuna’nın 50 yıllık sanat hayatı konuşuldu, hatıralar anlatıldı.
Kenan Tuna’nın sadece ses sanatçısı değil, müzik öğretmeni, Türkiye’yi dünyanın birçok yerinde temsil eden devlet halk dansları topluluk üyesi ve folklor araştırmacısı olduğunu söyleyen TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, türkülerin, müstezatların, tatyanların, gazellerin, manilerin Türk kültür ve medeniyetinin, Türk dilinin en önemli hafıza kartları olduğunu söyleyerek Kenan Tuna’nın saha çalışmalarının Türk milli kimliği için önemine dikkat çekti. Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Recep Yeşilyurt programda Kenan Tuna’nın hayatının ve sanatının kitaplaştırıldığını ve uluslararası bir yayınevi tarafından önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacağı müjdesini verdi. Yine TRT ses sanatçısı ve bestecisi olan Mehmet Çalmaşur, Türk Müziği bestekârı ve şefi Sıdkı Sahil, uzun yıllar Erzurum Halk Eğitim Müdürlüğü Yapan Müslüm Çağlar, Yakup Aktaş ve programa katılan dostları Kenan Tuna ile yaşadıkları hatıraları anlattı.
ŞEHİRDER Başkanı Mustafa Uğurlu da Kenan Tuna’nın yayına hazırladığı “Türk Halk Müziği Bilgileri Kitabı”nın bir an önce yayımlanması gerektiğine dikkat çekerek yaklaşık 700 sayfadan oluşan 4 ciltlik eserin Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlanmasını ve şehrin kültürüne ve hafızasına kazandırılmasını arzuladıklarını söyledi. Bu eserde Türk Halk Müziği türlerinden halk oyunlarına, bütün illerin THM bilgileri ve repertuarından, kaynak kişilere, TRT sanatçılarının tamamından Türk Halk Müziği metinlerinde geçen kelimelerin sözlüğünün hazırlandığını söyleyen ŞEHİRDER Başkanı Mustafa Uğurlu bu eserin orta öğretim okullarında, üniversitelerde ders kitabı olarak da okutulabileceğini belirtti. Programa Kenan Tuna’nın ailesi de katıldı. Programda gazel, müstezat ve tatyanlardan örnek verildi. Programda duygulu anlar yaşayan Kenan Tuna bilhassa kendisinin yetişmesinde emeği çok olan TRT’ye, ailesine, dostlarına, TDED Erzurum ve ŞEHİRDER ailesine bu vefa ve saygı programı için teşekkür etti.
KENAN TUNA KİMDİR?
Kenan Tuna 1957 yılında Erzurum’da hayata geldi. İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümünde tahsil gördü. 1975 yılından 1981 yılına kadar Devlet Halk Dansları Topluluğunda Erzurum Halk Oyunları Öğreticisi ve Dansçı görevlerini icra etmiş, folklorumuzu tanıtmak amacıyla yurt dışına seyahatlerde bulunmuştur. 1981 senesinden 1985 senesine kadar müzik öğretmenliği yaptı. 1985 yılında TRT Erzurum Radyosuna THM Ses Sanatçısı olarak kabul edildi ve 1995 yılında Müzik Yayınları Müdürü olarak tayin oldu. Kenan Tuna, Halk Oyunları Usta Öğretici Belgesine ve pek çok ödüle sahip. Erzurum yöresine ait türküleri ve oyun ezgilerini derlemiş, bunları notalandırıp TRT arşivlerine kazandırdı. 2000 yılında çıkardığı albümdeki "Tutam Yar Elinden" türküsü TRT’nin yaptığı kliple sunuldu. "Okullar İçin Şarkılar Türküler Marşlar" isimli yayınlanmış, yardımcı müzik kitabı ve "Erzurum Türküleri ve Nazariyatı" isimli ikinci bir başvuru kitabı daha bulunmaktadır. Saz, mey, kaval, zurna ve bağlama çalabilmektedir. Farklı gazete ve mecmualarda makaleleri yayınlanmaktadır.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ