Şamran Kanalı çöpten kurtulamıyor

Şehir merkezinin belli bölgelerinden geçen Şamran Kanalı, duyarsız vatandaşların çöplerini bilinçsizce atmaları yüzünden her geçen gün biraz daha kirleniyor.

Van Haberleri 14.09.2023 14:58:00 0
Şamran Kanalı çöpten kurtulamıyor
Tarih: 14.09.2023 15:00 Güncelleme: 14.09.2023 16:45

 Şehir merkezinin belli bölgelerinden geçen Şamran Kanalı, duyarsız vatandaşların çöplerini bilinçsizce atmaları yüzünden her geçen gün biraz daha kirleniyor. Tarihi kanalda sürekli temizlik çalışması yapmasına rağmen, kanal belli bir süre sonra yeniden çöp yığınına dönüyor.

51 kilometre uzunluğundaki 2 bin 800 yıllık Tarihi Şamran Kanalı'na sorumsuz kişiler tarafından gelişi güzel atılan çöpler, atık sular nedeniyle kötü kokuya neden oluyor. Sayısız kültürel miras ve tarihi öneme sahip olan tarihi kanal, rutin temizlik çalışması yapılmasına rağmen bilinçsizce çöp yığına dönüştürülmeye devam ediyor.

Atılan çöplerle birlikte son zamanlarda endişe verici bir durumla karşı karşıya kalan Tarihi Şamran Kanalı, bir türlü çöpten kurtulamıyor.

Akan sularla birlikte Van Gölü'ne gitmesini engellemek için yapılan ızgaraların bulunduğu yerlerde toplanan tonlarca çöp, çirkin görüntü oluştururken, belediye ekipleri yaptıkları çalışmalarla kanalı çöpten arındırıyor.

Bazı duyarsız çevre sakinlerinin çöplerini gelişigüzel atması yüzünden kanal, havaların sıcak olmasıyla birlikte etrafa pis kokuların yayılmasına da neden oluyor.

Urartu krallarından Menua döneminde (MÖ 810-786) Van'ın tarım arazilerinin, bağ ve bahçelerinin sulanması amacıyla inşa edilen Şamran Kanalı, defalarca temizlenmesine rağmen, bazı vatandaşların sorumsuzluğu sonucu günler sonra yeniden çöp yuvasına dönüyor.

İpekyolu Belediyesi tarafından başlatılan çevre temizliği kapsamında tarihi Şamran Kanalı'nda çöp temizliği yapıldı. Çöplerle dolu olan kanal baştan sona temizlenerek, çöplerden arındırıldı.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, duyarsız vatandaşlar tarafından bilinçsizce kirletilen tarihi Şamran Kanalı'nı temizleyerek çöplerden arındırıyor. Yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip Şamran Kanalı'nın çöp yuvasına dönmemesi için, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, tarihi kanalda temizlik çalışması yaptı.

Sık sık vatandaşları çevre temizliği konusunda uyaran İpekyolu Belediyesi, çevre temizliği konusunda herkese büyük sorumlulukların düştüğü hatırlatıldı.

Vatandaşlardan çevreye karşı daha duyarlı olmalarını isteyen ve doğanın kirletilmemesi gerektiğini belirten İpekyolu Belediyesi, çöplerin atık kutularına atılması ve geri dönüşüme teşvik edilmesini istedi.

MENUA (ŞAMRAN) KANALI

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgelemektedir. Kanal'ın çevresinde Kral Menua (mö 810 - 786) tarafından kızı Tariria için bugünkü Edremit'in güneybatısında. Kadembasti (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslar halinde yaptırılan asma bahçeleri. Asur Kraliçesi Semiramis'in dünyanın yedi harikasından biri sayılan asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiştir. Burası yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Yarım aya benzeyen bu yapay teraslara Osmanlı döneminden bu yana halk 'Uğurlu Yer' demektedir.

Van'ın 50 km güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası'ndan Urartu Krallığı'nın başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5000 hektarlık araziyi sulamaktadır.

Bu kanalın en az %70'ı Edremit'in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığını sürdüren Şamram (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen "Edremit Van'a bakar / içinden Şamram akar" dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir.

Haber Kaynak : Van Bölge Gazetesi
Anahtar Kelimeler: Şamran Kanalı çöpten kurtulamıyor
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Erkan Sözeri dönemi


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk affedildi


Van Spor

ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda BEÜ zirvede


Van Spor

Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi öğrencilerinden Türkiye şampiyonasında başarı


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi sona erdi


Van Spor

Erzurum GSİM’den ‘Fırsatları eşitliyoruz’ projesi


Van Spor

Elazığ’da geleneksel ezgilerle büyük rekabet


Van Spor

Oltu’da 6 köprülük dev yatırım hayata geçiyor


Van Spor

Hakkari’de Vatan Tepesi’ne zorlu kış tırmanışı


Van Spor

Oltulu taekwondocular Erzurum’dan madalyayla döndü


Van Spor

Kovancılarspor, Bölgesel Amatör Lig’e yükseldi


Van Spor

12 Bingölspor, seyircisiz maçta rakibini 7-1 mağlup etti


Van Spor

Bulanık Kopspor evinde kazandı


Van Spor

Erzincan 1. Amatör Küme’de yeni sezon heyecanı başladı


Van Spor

Türkiye şampiyonu Erzincan’dan


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Karacabey Belediyespor: 2


Van Spor

Erzurumspor FK - Adana Demirspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 7 - Adana Demirspor: 0


Van Spor

Malatya’da okul sporları tırmanış yarışmaları tamamlandı


Van Spor

Tekmanlı minik eskrimcilerden başarılı sonuçlar


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ