Sahurun vazgeçilmezi doğal tahine yoğun ilgi

Sahurun vazgeçilmezi doğal tahine yoğun ilgi

Van Haberleri 20.03.2023 13:26:00 0
Sahurun vazgeçilmezi doğal tahine yoğun ilgi
Tarih: 20.03.2023 13:26 Güncelleme: 20.03.2023 14:01

Van’da uzun süre tok tutması ve vücuda enerji vermesi nedeniyle Ramazan ayının en çok tüketilen gıdalardan biri olan tahinin üretimi arttı.
Ramazan ayında sahurun vazgeçilmesi ve hammaddesi susam olan tahin üretimi Van’da doğal orak üretiliyor. Özellikle tok tutma özelliği nedeniyle sahur sofralarının vazgeçilmez ürünü olan tahinin üretimi, Ramazan öncesi büyük artış yaşıyor. Van’da Ramazan ayı öncesi aylık 2 ton üretilen doğal tahin, Ramazan ayı içerisinde yaklaşık 15 ton üretiliyor. Van’da üretim yapan firma tahini Türkiye’nin dört bir yanına ve yurt dışına gönderiyor.

“Doğal olarak üretiliyor”
İHA muhabirine konuşan işletme sahibi Mehmet Nesim Güneş, 36 yıldır tahin üretimi işiyle ilgilendiğini belirtti. Değirmen taşlarının eskiden suyun gücüyle döndüğünü ancak günümüzde elektrikle döndüğünü ifade eden Güneş, “Susam tarladan çıktıktan sonra kabukları soyulur. Susamlar daha sonra kavrulduktan sonra değirmene atılarak tahin elde edilir. Yaklaşık 5 aşamadan geçildikten sonra tahin elde edilir. Doğal olarak üretiliyor ve herhangi bir katkı maddesi içine konulmuyor” dedi.

“Tok ve dinç tutuyor”
Genellikle üretim yoğunluğunun Ramazan ayında olduğunu ama yılın diğer zamanlarında da üretim yaptıklarını dile getiren Güneş “Tahinin kilosunu 80 liradan satışa sunuyoruz. Hammaddesi susamın kilosu da 70 lira civarındadır. Tok ve dinç tutuğu için özellikle Ramazan ayında tercih ediliyor. Yılın diğer aylarında yaklaşık 2 ton, Ramazan ayında ise 15 tona yakın üretim yapıyoruz. Susamlarımız yerlidir. Susamlar bize genellikle Siirt, Konya, Şanlıurfa ve Antalya gibi iklimi sıcak illerimizden geliyor” diye konuştu.
Ürettikleri tahini Türkiye’nin dört bir yanına gönderdiklerini söyleyen Güneş, yurt dışından da talep olduğunu ve son olarak Kuzey Irak’a da gönderdiklerini kaydetti.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ