Tarih: 28.11.2024 11:52

Sahte Dolar Alarmı: Piyasada 600 Milyon Dolarlık Tehlike

Facebook Twitter Linked-in

DÖVİZ PİYASASINI KARIŞTIRAN SAHTE DOLAR ENDİŞESİ

Döviz piyasası, uzun süreden beri özellikle 50 ve 100 dolarlık sahte banknotlar nedeniyle alarma geçmiş durumda. Çıkan yeni tip banknotların sahte para sayma makinelerince dahi ayırt edilememesi krizi daha da büyüttü. Durumun ciddiyeti, bazı banka ve döviz bürolarının ABD doları alımını durdurmasına yol açtı. 

İSTANBUL'DAN BAŞLAYAN KRİZ TÜM TÜRKİYE'Yİ ETKİLEDİ

İstanbul'da meydana gelen ve kısa sürede tüm Türkiye'yi saran bu sahte dolar krizi, piyasalarda dengeleri alt üst etti. Tahminlere göre, piyasada dolaşımı yapılan sahte dolar miktarı 600 milyon civarında. Bu sahte banknotların ATM'ler ve yenilenmemiş para sayma makineleri tarafından da ayırt edilmesi mümkün değil. 

YENİ TİP BANKNOTLAR İLE SAHTE KRİZİ DERİNLEŞİYOR

Kriz, eski dolar banknotlarına göre farklı tonlardaki daha koyu renkli yeni 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürülmesiyle yeni bir boyut kazandı. Kalpazanlar yeni banknotları fırsat bilerek sahte dolarları piyasa sürmekten çekinmiyorlar. Piyasa, yeni dolar banknotlarını doğru bir şekilde algılayabilecek güncellenmiş para sayma makinelerinin eksikliğinden dolayı tedirgin. 

BANKA VE DÖVİZ BÜROLARI ALIMI DURDURDU

Bu endişe verici durum sonrasında Kapalıçarşı başta olmak üzere bazı döviz büroları ve bankaların dolar alımını durdurduğu görüldü. Bazı işletmeler, 50 ve 100 dolarlık banknotlarla ilgili "Piyasadaki sahtelerden dolayı bu banknotlar alınmayacaktır." uyarılarını içeren afişler yayınladı. 

ESNAFTA SAHTE DOLAR KAYGISI

Kapalıçarşı'da eli boş dönen müşteriler ve döviz işiyle uğraşan esnaflar, yetkililerden duruma müdahale etmeleri ve açıklama yapmaları konusunda bekleyiş içinde. 40 yıllık esnaf olan Reşat Yılmaz, kendisinin bile sahte dolar ayırt etmekte zorlandığını, sorunun makinelerin güncellenmesiyle çözüleceğini belirtti. 

BURSA'DA DURUM FARKLI: “BİZDEN SAHTE PARA GEÇMEZ”

Bursa gibi ticaretin can damarlarından biri olan şehirlerde ise durum farklı. Döviz büroları alışverişlerine devam ederken, esnaflar makinelerini sürekli güncellediklerini ve sahte paraların kendi kontrollerinden geçmeyeceğini belirtiyor. 

YASAL MERCİLER HAREKETE GEÇTİ

Yaşanan bu olaylar zinciri, adli mercileri de harekete geçirdi. Sosyal medyada ve basın organlarında dile getirilen sahte para basımı ve dağıtımı iddiaları üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, resen soruşturma başlattı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —