Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifinde ilk 3 madde kabul edildi

‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

Politika 18.07.2024 10:56:00 0
Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifinde ilk 3 madde kabul edildi
Tarih: 18.07.2024 10:58

‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Sert tartışmaların ve kavgaların yaşandığı komisyon toplantısında yasanın ilk 3 maddesi kabul edildi.

Yüzlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan başıboş köpek sorununun çözümüyle ilgili süreç başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

Komisyon 38 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci başkanlığında dün öğle saatlerinde toplandı.

Milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı

Görüşmeler sırasında AK Partili milletvekilleriyle CHP'li ve DEM Partili vekiller arasında sert tartışmalar yaşandı.

Oldukça gergin bir havada geçen komisyonda teklifin tümü üzerindeki görüşmeler 18 Temmuz saat 04.00'te tamamlanarak maddeler üzerindeki görüşmelere geçildi.

Komisyonda her bir madde için milletvekillerine 5 dakika söz verileceği aktarılırken, AKP ve MHP milletvekilleri kanun teklifi görüşmesinin alt komisyona gönderilmesi önerisine "Hayır" oyu kullandı.

İlk 3 madde kabul edildi

Görüşme sırasında muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasında tartışmalar hiç dinmezken, komisyon toplantısında yasanın ilk 3 maddesi kabul edildi.

18 saat süren komisyon görüşmelerine pazartesi tekrar toplanmak üzere ara verildi.

Diğer yandan kabul edilen maddelere göre Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor.

Sahipli ve sahipsiz hayvan kavramları açık şekilde tanımlanıyor

Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanıyor.

Yakala-kısırlaştır-sal metodu değişiyor

Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılıyor. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştiriliyor.

"Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir"

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul ediliyor.

Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılıyor.

Muhalefet vekilleri acılı anneye tepki gösterdi

Öte yandan Komisyon toplantısına, Antalya'da başıboş sokak köpeklerinden kaçarken kamyonun altında kalıp hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mahra Melin Pınar'ın annesi Derya Pınar da katıldı.

Toplantı esnasında kanunla ilgili konuşan AK Partili milletvekilinin "insanı yaşat ki, devlet yaşasın" ifadesine anne Derya Pınar destek verince, muhalefet milletvekilleri acılı anneye tepki gösterdi.

Tepki karşısında şaşkına dönen anne Derya Pınar, ölen çocuğunun ayakkabılarını muhalefet vekillerine gösterdi.

CHP, DEM Parti ve TİP'li milletvekilleri ise "Senin çocuğunu AK Parti öldürdü" diyerek annenin üzerine yürüdüler.

Yaralanan ve hayatını kaybeden çocukların fotoğrafını gösterdi

Görüşmeler sırasında komisyon salonundaki AK Parti milletvekilleri, sahipsiz köpeklerin saldırıları sonucu yaralanan ve hayatını kaybeden çocukların fotoğraflarını gösterdi.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Bölgeden resmen fışkırıyor ama Türkiye giremiyor! Cihat Yaycı sitem etti: Defalarca söyledim


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem