Van’da çetin geçen kış mevsiminde yolu kapanan yerleşim birimlerindeki hastaların hastaneye ulaştırılmasında büyük çaba sarf eden 112 Acil Servis ekipleri, kış hazırlıklarını tamamladı.
Van’da çetin geçen kış mevsiminde yolu kapanan yerleşim birimlerindeki hastaların hastaneye ulaştırılmasında büyük çaba sarf eden 112 Acil Servis ekipleri, kış hazırlıklarını tamamladı.
Açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, 32 acil sağlık istasyonunda 76 tam donanımlı araç ve 430 personelle acil sağlık hizmeti verdiklerini söyledi. Dr. Yanmaz, “Van İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Acil Afetlerde Sağlık Hizmeti Şube Müdürlüğü İl Ambulans Servisi Başhekimliği olarak merkez il ve ilçelerimizde 32 acil sağlık hizmet istasyonu, 76 acil sağlık hizmet aracı ve 430 personelimizle ilimize acil sağlık hizmeti sunmaktayız. Bunlar içerisinde klasik ambulanslarımız var. Bunların içerisinde 4 sedyeli ambulanslarımız var. Bunlarda toplu yaralanma ya da toplu travmaların söz konusu olduğu vakalarımıza daha nitelikli bir şekilde müdahale edebiliyoruz” dedi.
Acil durumlara karşı sağlık ekiplerinin 24 saat hazır bekletildiğini ifade eden Yanmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kış aylarında sıkça kullandığımız paletli araçlarımız var. Çelik paletli ve kar küreyici sisteme sahip olan araçlarımız var. Özellikle Bahçesaray, Başkale ve Çatak gibi kışın ağır yaşandığı ve yolların kapanma sürelerinin uzun olduğu noktalarda kullandığımız araçlarımız var. Kar motorlarımız var. Bunlar da klasik ambulans ve paletli araçlarımızın yetersiz kaldığı ücra mahallelerimizde kullanmaktayız. Arkadaşlarımız kış hazırlıklarını yaptılar. Bu anlamda araçların bakım ve onarımları gerçekleştirildi. Onun dışında alınması gereken tedbirler tamamıyla alındı, inşallah bu kış mevsimini de vatandaşlarımıza kesintisiz ve kaliteli bir acil sağlık hizmeti sunmak istiyoruz.”
Komşu illerden Ağrı, Bitlis ve Hakkari’den de acil sağlık hizmetinde yardımcı rol üslendiklerini anlatan Dr. Ergün, “Van’da hizmet sunan birimlerimiz 2016 yılının ilk 9 aylık periyodunda komuta kontrol merkezimize ve SAKOM birimine düşen ortalama çağrı sayımız yaklaşık 2 milyon civarı olup, bu süreçte yaklaşık olarak 48 bin vatandaşımıza acil sağlık hizmeti sunduk” diye konuştu.
Bölgede her şartta çalışmaya hazır olduklarını anlatan 112 personeli Eray Kara ise, zor şartlara rağmen ellerindeki araçları profesyonelce kullanarak, vatandaşlara acil sağlık hizmeti sunduklarını söyledi. Kara, “Ülkemizin en ücra noktalarına kadar hizmet götürmeye çalışıyoruz. İşimiz zaten gönüllülük meselesidir, bizler gönüllü olarak bu işi yapıyoruz. Her zaman elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.