Uzmanlardan ailelere 'şaşılık' uyarısı

Van Urartu Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Özgür Bülent Timuçin, şaşılık konusunda bölge insanının yetersiz kaldığını belirterek, ailelere uyarılarda bulundu.

Sağlık 10.08.2016 16:04:19 0
Uzmanlardan ailelere
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.08.2016 16:04

Van Urartu Göz Merkezi uzmanları, şaşılık konusunda fark edilmeyen gizli kaymaların da olabildiğine dikkat çekerek ailelere uyarıda bulundular.


Van Urartu Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Özgür Bülent Timuçin, şaşılık konusunda bölge insanının yetersiz kaldığını belirterek, ailelere uyarılarda bulundu. Şaşılığın gözlerden bir tanesinin tam karşıya bakarken ötekinin aynı istikamete bakamama durumu olduğunu belirten Timuçin, gözlerin sağa sola, yukarı aşağı ve köşelere bakmasını sağlayan 12 adet göz dışı kasların olduğunu söyledi. Her bir kasta veya birçoğunda ortaya çıkan sorunların şaşılıkla sonuçlandığını ifade eden Timuçin, şaşılık olgularına yaklaşımın göz hareketleri ve kas fonksiyonları açısından yüzlerce ihtimali bir arada değerlendirip sorunun kaynağını bulmayı ve soruna uygun tedaviyi seçebilmeyi gerektirdiğini kaydetti. Gözlerde dışarıdan bakıldığında rahatlıkla tanınabilecek kaymalar olduğu gibi, fark edilmeyen gizli kaymalar da olabildiğine dikkat çeken Timuçin, “Aileler çocuklarının gözlerindeki kaymalar ile ilgili en küçük şüphenin üzerine gitmelidirler. Şaşılık hastalığının tedavisinde en önemli unsur hastalığın erken tanınmasıdır. Şaşılık nedenleri farklılık göstermektedir. Tek bir sebep elbette yoktur. Kayma durumu her iki gözde veya tek gözde olabilir. Ancak erişkinlerde ortaya çıkan kayma ile çocukluk döneminde ortaya çıkan kaymalar arasında sebepleri açısından önemli farklılıklar vardır. Erişkin bir hastada aniden ortaya çıkan bir kayma, ön planda göz dışı sebepleri düşündürmelidir” dedi.


Bölgede en sık rastladığı durumun, şaşılık tedavisinin yetersiz yapılması olduğuna vurgu yapan Timuçin, “Aileler eğitim, ekonomik, kültürel veya daha birçok sebepten dolayı şaşılığı bulunan çocuklarının tedavisini yaptıramıyorlar. Örneğin aile bir şekilde göz doktoruna ulaşmış olsa bile hastalığın tedavisinin, içine ailenin de aktif olarak katıldığı uzun süreçli bir ekip çalışması olduğunun farkında olmuyor. Çocuğa evde görme eksersizleri yaptırmak, çocuğu gözlüğe alıştırmak gibi ailenin de tedavinin bir parçası olması söz konusu. Ekip çalışmasındaki kopmalar ise tedavinin başarısız olması ile sonuçlanıyor. En büyük başarısızlığımız ise çocuğun görme keskinliğini ilk 7-10 yaş içinde düzeltemediğimiz durumlar. Ailelere hekim olarak belki en fazla yaptığım tembih, kontrollerine düzenli gelmeleri ve muayene bilgilerini mutlaka yanlarında taşımaları gerektiği olmuştur. Son olarak şunu söyleyebilirim. Aileler şaşılığı bulunan çocuklar için endişelenmeliler. Ancak bu endişe sadece tembellik riski açısından anlayışla kabul edilir. Tembellik ise ihmal edilmediği ve tedavi için geç kalınmadığı müddetçe düzeltilebilecek bir durumdur. Kalın gözlük kullanmak veya estetik olarak kötü görünüm gibi sorunlar endişeye değecek sorunlar olmayıp tedavileri mümkündür” şeklinde konuştu.

 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ